Sprijin pentru persoanele dependente de alcool
România ocupă un loc fruntaş în Europa în privinţa consumului abuziv de alcool. Nu există un profil exact al consumatorului de alcool, dar specialiştii susţin că factorul genetic joacă un rol important.
România Internațional, 08.01.2014, 11:16
România ocupă un loc fruntaş în Europa în privinţa consumului abuziv de alcool. Nu există un profil exact al consumatorului de alcool, dar specialiştii susţin că factorul genetic joacă un rol important. Persoane cu rude de gradul I, cu probleme în consumul de alcool prezintă un risc ridicat de a dezvolta, la rândul lor, o dependenţă. Potrivit datelor furnizate de Alianţa pentru Lupta Impotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), românii consumă circa 9 litri de alcool pur pe an pe cap de locuitor. Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, OMS, atrage atenţia asupra tendinţei de creştere a consumului de alcool la adolescenţii şi tinerii din lumea întreagă. Cu toate acestea, autorităţile române nu au un program solid de prevenire a consumului şi de recuperare a persoanelor dependente de alcool, este de părere Dan Prelipceanu, psihiatru şi preşedinte onorific al Alianţei pentru Lupta Impotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor, ALIA: “Aceasta este o mare problemă nerezolvată în România, dar şi în Europa. Se simte, de multă vreme, o lipsă uriaşă de interes, chiar un fel de indiferenţă a societăţii şi a oficialităţilor faţă de această problemă a alcoolului care, din punct de vedere al costurilor sociale, este o problemă extrem de importantă. E vorba de zeci de miliarde de euro care se duc pe cheltuieli legate de consumul de alcool. Aici intră costurile directe legate de complicaţiile medicale şi care sunt din toate zonele medicinei, dar şi costuri indirecte legate de decesele premature, de pensionări, de anii pierduţi fără rost sau traumele cu care rămân minorii din familiile alcoolice, violenţa domestică.”
În ceea ce priveşte mitul potrivit căruia un pahar de vin pe zi este benefic pentru sănătate, specialiştii susţin că efectul protector este real doar în cazul persoanelor care nu fumează. Statisticile arată că în România sunt aproximativ 2 milioane de persoane care consumă alcool în exces, 70% din cazurile de violenţă în familie şi aproape 50% dintre crime sunt cauzate de băutură. Mai precis, pentru un alcoolic suferă alte şapte persoane. Datele OMS mai relevă faptul ca excesul de alcool omoară mai mulţi oameni decât SIDA şi tuberculoza la un loc. In rândul românilor, aproximativ 100 de persoane mor, în fiecare an, din cauza alcoolului. Dan Prelipceanu: Acest lucru există în toate ţările. La noi este mult mai accentuat. Alcoolul este un drog legal şi este un foarte bun prilej de a dezvolta afaceri uriaşe de pe urma lui. Asta-i cultura în care trăim”.
Pentru a veni în întâmpinarea celor care au probleme cu alcoolul, Alianţa pentru Lupta Impotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), asociaţie de profesionişti fondată în 1993, a deschis, în urmă cu 3 ani, două centre de tratament integrat unul în Bucureşti şi altul în Târgovişte. Este primul proiect gratuit de tratament al dependenţei de alcool, dezvoltat în România, proiect cu finanţare europeană. În cei trei ani, nu mai puţin de 1200 de pacienţi au beneficiat de servicii oferite de specialiştii ALIAT, cei mai mulţi făcând parte din categia de vârstă 25-54 de ani. 66% din beneficiarii celor două centre au studii medii sau superioare şi 42% din ei aveau un loc de muncă în momentul în care au apelat la serviciile gratuite oferite de asociaţie. Specialiştii de la ALIAT s-au străduit, în cei 20 de ani de activitate, să ofere servicii de tratament pentru cei care se aflau în situaţia de a nu mai avea control asupra consumului propriu de alcool sau droguri. Dr Gabriela Bondoc, director medical ALIAT: In cei peste 20 de ani de activitate, ALIAT a oferit servicii în tratamentul diverselor tulburări legate de substanţe( alcool şi droguri ) la peste 18.300 de beneficiari. Ne-am axat pe toate domeniile de intervenţie posibile legate de consumul de alcool, pentru că suntem cea mai mare organizaţie care se ocupă de problematica alcoolului. Aşadar, am derulat activităţi de la prevenţia primară la mersul în şcoli, promovarea consecinţelor consumului de alcool la tineret până la acţiuni de prevenţie secundară şi tertiară. De asemenea, ALIAT a adus în România principalele cărţi de literatură de specialitate legate de această problemă a alcoolului şi am pregătit peste 800 de specialişti în acest domeniu.”
Adrian Mihai are 40 de ani şi este unul dintre beneficiarii serviciilor asociaţiei Aliat. Deşi lucrează într-un supermarket aranjând sticlele de alcool pe rafturi, de opt luni nu s-a atins de băutură. A început să bea încă de când a mers în armată. La început, de plăcere. Mai apoi, din obişnuinţă. Faptul că nu ajungea acasă cu zilele au deteminat-o pe soţia lui să-i spună în repetate rânduri să meargă la doctor, pentru a se trata. A înţeles că are o problemă de sănătate doar în momentul în care a început să bea 7 litri de bere pe zi: Pierdeam nopţi şi zile consumând. Capacitatea de muncă era redusă. Certuri cu familia. Cheltuiam banii aiurea. Familia m-a împins să încerc să renunţ la consumul de alcool. Au fost ani de încercări cu perioade de 2-3 luni. Am fost inclusiv la centre particulare unde s-au cheltuit bani pe tratamentul meu, dar fără nici un rezultat. Norocul meu a fost să întâlnesc această echipă ALIAT care mi-a deschis ochii. Pot să spun că m-am născut a doua oară!.”
Adrian Mihai este unul din cei 1.200 de pacienţi care au beneficiat de tratament gratuit oferit de centrele ALIAT care, începând din luna decembrie 2013, rămân fără finanţarea europeană. Practic, beneficiarii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar bani pentru şedinţe. Costurile de tratament ale unui beneficiar se ridică la 6.720 de lei pentru trei luni. Un studiu recent arată că spitalele au cheltuit anul trecut nu mai puţin de 25 de milioane de lei cu tratarea alcoolicilor în unităţile de primiri-urgenţe.