Gusturi de sărbătoare
Miresmele bucatelor gătite tradiţional de sărbători se simt în aceste zile la târgurile tradiţionale sau în casele românilor.
Ana-Maria Cononovici, 19.12.2023, 14:07
Miresmele bucatelor gătite tradiţional de
sărbători se simt în aceste zile la târgurile tradiţionale sau în casele românilor.
Abundă reţete care mai de care, precum şi ofertele de produse gata preparate,
pentru cei care au puţin timp liber sau mai puţină înclinaţie către gătit.
Şi unde să deguşti bucate tradiţionale sau
să te aprovizionezi cu produse de sezon mai bine decât la un târg ţărănesc? Ne-a
vorbit despre bucatele de la târguri şi nu numai Corina Berariu, Organizator
Asociația Urban Events.
Aflat la a X-a ediţie, Târgul
Crăciunul ţărănesc de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, este deja o
tradiţie. În ultimul weekend, înainte de Crăciun, în fiecare an, zeci de
meşteri populari, de tineri artişti şi artizani, dar şi producători români,
s-au adunat să prezinte tot ce au lucrat mai frumos peste an, tot ce au
pregătit mai bun, pentru masa de Crăciun, pentru pomul de Crăciun, şi
bineînţeles pentru cadouri, este sezonul cadourilor de Crăciun.
Sunt prezenţi
meşteri populari din toate zonele ţării, care aduc icoane pictate pe sticlă, pe
grajă, pe sticlă manuală, dar şi pictate pe lemn, sunt prezenţi cu artă sacră,
cu decoraţiuni de Crăciun, lucrate în tehnica Art Tiffany, decoraţiuni din lână
împâslită, felictări, dar şi decoraţiuni de Crăciun din hârtie manuală, cu
seminţe, care după ce se desface pomul de Crăciun, pot fi plantate, şi vor ieşi
plăntuţe din acele decoraţiuni, cu jucării croşetate sau păpuşi realizate
manual, cu zgărdane, cu mărgele, cu port tradiţional, bineînţeles, doar suntem
la Muzeul Ţăranului, unde vizitatorii au găsit atât ii noi, lucrate în
atelierele din Breaza şi din alte zone etnografice, dar şi ii vechi,
întotdeauna la mare căutare pentru colecţionarii de port popular vechi
autentic, un segment aparte şi îndrăgit al vizitatorilor noştri.
Şi pentru că o ie poate fi mereu un cadou
frumos, Corina Berariu, organizator Asociația Urban Events, a precizat:
O ie cusută manual este cu totul altceva decât acele ii care sunt
făcute la maşină, manufacturate adesea în China sau India şi care sunt la
preţuri foarte accesibile. Dar o ie manuală care trece prin foarte multe
procese până este prezentată cumpărătorului, nu are cum să fie foarte ieftină.
De multe ori trec prin trei, patru mâini. Şi atunci, preţurile sunt, în funcţie
de dimensiunea iei, de compexitatea cusăturii, de la 300 de lei – 500 de lei,
800 de lei, 1000 de lei, vorbim de iile noi. Iile vechi au preţuri de la ,
poate, 150 de lei până la 2000 de lei, poate chiar şi mai mult. Aici intervine
starea de conservare, cât de bine sunt păstrate, de multe ori şi
recondiţionate.
Cu ce produse ne-au tentat bucătarii care
au gătit la târgul de anul acesta, ne-a spus tot Corina Berariu:
La această ediţie au fost prezenţi producători de brânzeturi atestate
tradiţional, din judeţul Braşov, dar şi preparate din carne specifice
sărbătorilor: şorici, jumări, tobă, cârnaţi afumaţi, miere de albine, de la
producători români din zona Prahovei, dulciuri realizate în laboratoare
artizanale, plăcinte, dar şi preparate la faţa locului: Kurtos kolak-ul sau
preparate tradiţionale specifice: sarmale, mămăligă, bulz, tot ceea ce se
găseşte în bucătăria noastră tradiţională.
La fiecare ediţie a evenimentului, care se desfăşoară în Postul
Crăciunului, sunt şi preparate de post, care se pot consuma la faţa locului.
Gospodinele noastre din Dâmboviţa prepară o fasole frecată cu ceapă glazurată
excepţională, sau sarmale de post, sau ciorbă de legume, murături, zacuşti,
dulceţuri, dulciuri de post, şi cozonacul secuiesc e tot de post. Aşa că se
găsesc produse atât de post, cât şi de dulce.
Nu au lipsit nici pomana porcului, piftia
și salata de boeuf, varza călită, păstrăvul cu mămăligă și mujdei, pe degustate,
cum cere tradiția! Iar vizitatorii se pot şi aproviziona de la târg, aici
legându-se adevărate prietenii. Corina Berariu:
Mai ales că
producătorii sunt prezenţi pe tot parcursul anului la fiecare ediţie a Târgului
Piaţa Ţărănească, întotdeauna, înainte de Crăciun aduc comenzi special
realizate pentru clienţii fideli, sau acolo unde este posibil, fac chiar şi
livrări. Avem un producător de fructe şi legume din Voineşti care de fiecare
dată aduce comenzi personalizate, cu mere foarte bune, mere româneşti, direct
de la producător.
Iar mie nu îmi rămâne decât să vă doresc
spor la pregătiri şi sărbători fericite!