Gusturi româneşti pe vlogguri canadiene
Pakistan, Jakarta (Indonezia), Brazilia sunt numai câteva dintre locurile vizitate şi prezentate în vloggurile create de doi tineri canadieni ce îşi spun JetLag Warriors
Ana-Maria Cononovici, 25.04.2023, 15:15
Pakistan, Jakarta (Indonezia), Brazilia sunt numai câteva dintre locurile vizitate şi prezentate în vloggurile create de doi tineri canadieni ce îşi spun „JetLag Warriors”. Aceştia au vizitat şi România şi au realizat un serial de 90 de videouri în care recomandă câteva „reţete tradiţionale” inedite, precum şi descoporirea unor zone deosebite, inclusiv clădiri cu valoare istorică din ţara noastră.
JetLagWarriors sau cuplul canadian format din Steve și Ivana, după ce au călătorit câțiva ani, mai ales în timpul iernii canadiene, au prins complet microbul călătoriei și au decis să călătorescă “INDEFINIT”! Aflăm de la ei informaţii despre călătorii cu buget mic, hosteluri, airbnb-uri, mâncăruri de stradă și multe detalii picante. Astfel, în seria filmelor despre România, dacă pregătirea unei ciorbe de burtă în Canada nu pare chiar aşa o surpriză, clipul care recomandă pălinca sau ţuica cu piper, ca “leac de dres”, de revenire din starea de rău, e mult mai incitant. Canadienii par să fi descoperit în România acest leac bun la toate, de la mahmureală la dureri de gât: țuica/pălinca în care pui piper negru praf şi după care, aşa cum spune Steve “simte cum se deschide”.
Am vorbit pe tema leacurilor „băbeşti” din tradiţia românească, dar şi din alte zone, cu Chef Relu Liciu şi am aflat că „leacurile de dres” diferă: „De la o zonă la alta, vorbind de România, iar dacă e să o luăm şi pe plan internaţional, se dreg cu tot felul de alte chestii. Când am fost odată în Germania, se dregeau cu banane, ţinând cont de lipsa de potasiu din timpul mahmurelii. De regulă, 90% din cei care ajung într-o mahmureală foarte puternică o fac datorită amestecului de băuturi pe care îl fac.”
Şi totuşi pot fi palinca sau ţuica tratate drept un „leac de revenire”? Relu Liciu: „Unii o consideră ca aperitiv, de consumat înainte de masă, mulţi o consideră digestiv, de consumat la finalul mesei. Foarte mulţi folosesc tăriile ca digestiv. Italia, chiar şi în Austria, Snapsul pe care îl bei e la final. Să mă duc în Ardeal, nu o să găsesc slănina şi pălinca la final! Cu astea se începe. Şi e, întradevăr, ceva ce ţine de stomac. Îmi aduc aminte că am fost în Serbia în urmă cu mulţi ani şi am intrat într-o farmacie şi am văzut într-o sticlă pe care scria „Stomakia”, o ţuică a lor care avea o frunză de pelin în ea.”
Aşadar o ţuică tratată cu ierburi era vândută drept medicament, ne-a întărit interlocutorul nostru, după care ne-a explicat şi de ce unele dintre cele mai cunoscute ciorbe româneşti, în special cele de burtă sau de potroace, sunt privite ca leac: „În pragul mahmurelii, te deshidratezi şi ai nevoie neapărat de lichide. După ce treci de perioada asta vine o foame foarte mare. Ţi se face foame şi nu poţi să mănânci chestii solide. Ai nevoie de o zeamă. Ciorba de burtă le completează pe amândouă: pentru că foarte mulţi români mănâncă ciorbă de burtă şi nu mai au nevoie de felul doi. Este o masă completă. Dar dacă mă întrebi pe mine, ciorba de mahmureală e ciorba de potroace. Eu prima oară am auzit de ea la şapte ani, şi se folosea la nunţi. Era nelipsită această ciorbă de potroace la finalul nunţii, a doua zi, a treia zi, cum se ţineau nunţile!”
Despre ciorba de burtă, pe care au şi învăţat să o prepare, nu numai să o consume, Steve şi Ivana spun că „este viaţă”! Vloggerii de peste Ocean s-au declarat atât de încântați de bucătăria și locurile din România, de la munte la mare, încât au serbat întoarcerea în ţară cu un platou cu mici. Alte recomandări culinare din bucătăria noastră ce apar în vloggurile lor sunt: Pálinka / Pălinca, salată de icre, zacusca, salata de vinete, fasolea bătută, ciorba de fasole coaptă în pâine, de la un celebru restaurant din Bucureşti, dar şi „varza a la Cluj”, explicată ca „sarmale desfăcute”, sau „lasagna dulce” la Cluj, cum au numit ei desertul cunoscut sub numele de Vargabeles, dar şi papanaşi şi lapte de pasăre.
Mâncarea din România, spun ei e atât de bună şi atât de săţioasă, încât nici nu ai nevoie de desert, chiar dacă şi acestea le-au plăcut. Şi cu siguranţă şi vloggerii canadieni s-au tot întrebat ce mâncăm sau ce bem ca să ne „dregem” după ce bem băuturi locale. Revine cu detalii Chef Relu Liciu: „Mulţi se repară cu cafea, mulţi se repară cu murături, cu chestii dulci, cu sucuri acidulate şamd. Mulţi se pregătesc şi au un post pre-băutură, cu acel pahar de ulei de măsline sau cu mâncăruri foarte grase pentru a-ţi face o protecţie stomacală şi care totodată te ajută foarte mult ca alcoolul să nu intre foarte repede în sânge.”
Românii care au vizionat vloggul în care Steve bea un pahar de ţuică cu un plic de piper măcinat turnat în el, par să se fi amuzat. Unii, mai cunoscători au explicat şi că adevăratul leac s-ar prefera cu ţiuca sau palinca fierte sau fierbinţă şi cu piperul boabe. Dar dincolo de amuzamentul tuturor, este sigur că tot mai multe reţete româneşti sunt vizionate şi cunoscute internaţional.