Escape la muzeu
Aveţi poftă de joacă? Cum ar fi dacă atunci când ne jucăm aflăm şi informaţii culturale diverse, pe care le reţinem fără să ne dăm seama? Pare suficient de provocator? Aşa s-au gândit şi organizatorii “museum quest.
Ana-Maria Cononovici, 15.09.2021, 17:42
Aveţi poftă de joacă? Cum ar fi dacă atunci când ne jucăm aflăm şi informaţii culturale diverse, pe care le reţinem fără să ne dăm seama? Pare suficient de provocator? Aşa s-au gândit şi organizatorii “museum quest”, un proiect cultural despre care am vorbit cu iniţiatoarea lui, Cătălina Stanciu, care ne-a povestit: “Museum quest a început în 2020 ca proiect cultural, finanţat de Ministerul Culturii. Noi avem de şase ani în Bucureşti un Escape Room şi ne plac foarte mult activităţile acestea de distracţie inteligentă, în echipă. Şi ne-am gândit foarte mult la ce am putea să aducem pe piaţa bucureşteană, ca oamenii să poată să se distreze şi într-un mediu cultural. Am început parteneriate cu muzee, pentru a dezvolta vânători de comori în cadrul muzeelor bucureştene. Este practic vorba tot despre un joc de echipă, în care două până la şase persoane trebuie să viziteze muzeele şi să facă o cursă culturală, de descoperire indicii şi de rezolvare misiuni.”
De la Cătălina Stanciu am aflat care sunt muzeele partenere şi ce se întâmplă în “cursă”: “În prezent, parteneriatele noastre sunt cu Muzeul Antipa, Muzeul Satului, Muzeul de istorie şi Muzeul Militar. Echipele se pot înregistra pe site-ul nostru, pe www.museumquest.ro. Acolo îşi fac rezervarea intervalului orar în care vor să vină să facă traseul cultural, se prezintă la data şi ora rezervate la muzeul ales, sunt întâmpinaţi de un reprezentant al nostru, un game master, care le face un mic instructaj cu privire la ceea ce presupune această vânătoare a comorilor şi care este scopul pentru care vor face respectiva cursă culturală, iar din momentul în care se dă start jocului, ei primesc o serie de borsete încuiate cu lacăte şi au la dispoziţie, la Muzeul Satului 90 de minute, iar la celelalte muzee 60 de minute, pentru a descoperi toate indiciile pe care noi le-am gândit pentru ei şi pentru a rezolva toate misiunile, să ajungă la finalul cursei.”
Am invitat-o pe Cătălina Stanciu să ne dea exemple de indicii, dar s-a ferit să o facă. Însă ne-a tentat cu descrierea procesului de joacă: “Ei au de interacţionat foarte mult cu elementele culturale dintr-un muzeu şi, folosindu-se de spiritul de echipă şi de gândirea logică, dar şi de intuiţie şi dorinţa de a descoperi lucruri, au de rezolvat o serie de minipuzzle-uri şi mistere, care îi ajută să treacă de la o rundă la alta, fiecare membru al echipei având câte o borsetă încuiată cu lacăte, misiunea lor este să descuie succesiv lacătele respective, pentru a descoperi noi mistere. Este un joc foarte interactiv, se bazează foarte mult pe colaborarea în echipă şi este, practic, o combinaţie între escape-room şi vânătoarea comorilor clasică. La muzeele Antipa, de istorie şi militar pot fi un minim de doi participanţi, iar la Muzeul satului un minim de patru participanţi. O echipă este formată din şase persoane maximum, iar distracţia este garantată. N-am avut niciun participant care să nu fie de-a dreptul fascinat de acest nou mod de a descoperi muzeele.”
Am aflat, cu bucurie, că nu avem nevoie de cunoştinţe prealabile, pentru a ne avânta în descoperirea muzeelor: “Noi ne folosim de spaţiile muzeale şi de colecţiile muzeelor ca să aducem public nou în cadrul muzeelor, care să descopere prin joc o serie de informaţii culturale, ştiinţifice, dar să se şi distreze în acelaşi timp. Nu este nevoie neapărat să ştie istoria românilor, înainte să intre în muzeu, dar vor descoperi şi cu siguranţă vor rămâne cu foarte multe informaţii, fără să le perceapă neapărat ca pe nişte informaţii muzeale, pur şi simplu, prin participarea la joc şi descoperirea anumitor misiuni pe care noi le-am gândit, tocmai pentru ca aceştia să rămână şi cu informaţii în urma vizitei la muzeu.”
Cătălina Stanciu ne-a asigurat că este o activitate foarte potrivită şi pentru familii cu copii, de minim 7 ani, dar şi pentru teambuilding, aniversări, fiind un joc foarte versatil şi poate fi apreciat de grupuri de toate vârstele. O invitaţie la joacă de nerefuzat!