Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

SlanaFest

Produsele autentice tradiţionale româneşti au fiecare sărbătoarea lor. Aşa se face că săptămânile acestea se desfăşoară mai multe festivaluri ale slăninei.

SlanaFest
SlanaFest

, 12.02.2019, 14:33

Produsele autentice tradiţionale româneşti au fiecare sărbătoarea lor. Aşa
se face că săptămânile acestea se desfăşoară mai multe festivaluri ale
slăninei. Dincolo de reţetele tradiţionale care fac deliciul consumatorilor,
apar de fiecare dată şi produse care reprezintă rezultatul inventivităţii
bucătarilor. La festivalul SlanaFest de la Cluj, din prima săptămână de februarie,
publicul s-a bucurat şi de plăcintă cu slănină şi mozzarela sau ecler cu cremă
de jumări, specialităţi din slănină decorate cu foiţă de aur, dar şi praline cu
ciocolată, chilli şi slănină. Pe lângă reţetele felurite, s-a evidenţiat ca
deosebit de importantă creşterea porcilor, doar cu cereale şi furaje, fără
chimicale şi conservanţi.


Festivalul SlanaFest de la Cluj ajuns în acest an la a patra ediţie. La
ediţia din acest an au participat 18 concurenţi, printre care Ionuţ Mangu, care
a asortat cunoscutul preparat cu mai multe legume, precum hrean, sfecla şi
pasta de ardei, pentru a obţine o varietate inedită de gusturi. Pentru ca
lucrurile să fie mai interesante a adăugat combinaţiei de alb şi roşu şi un pic
de auriu, de 24 de karate, care îi face pe oameni mai fericiţi, după cum a
declarat presei chef Mangu.


Am mai aflat că dintre slăninele tradiţionale, una dintre cele mai gustoase
este obţinută prin ţinerea produsului în moare (zeamă de varză murată) de varză
înainte de afumare şi frecare ulterioară cu rumeguş de fag.


Participant activ la festivalurile de profil este şi chef Radu Gârba, care
a venit pregătit la Cluj cu tot felul de reţete: Am pregătit patru feluri de slănină, dintre care una cu
boia, una cu pastă de usturoi şi ceapă verde pe deasupra, una cu coriandru şi
chimen şi una numai afumată.


Dintre reţetele lui chef Radu Gârba, deserturile pe bază de slănină au fost
remarcate de vizitatori Am
pregătit ca desert ecler cu pastă de jumări, ecler cu fasole frecată şi bacon,
am pregătit o plăcintă sărată cu şuncă, caşcaval şi slănină şi am mai pregătit
praline cu ciocolată, chilli şi slănină.


Pralinele cu slănină au fost special concepute pentru festival, deoarece la
astfel de evenimente oamenii vin pregătiţi să încerce o varietate de gusturi şi
sunt deschişi la nou, dar ideea de a face ceva diferit nu este originală, după
cum ne-a mărturisit chef Gârba O colegă a noastră a mai făcut anul trecut la SlanaFest şi am zis să ne
apropiem de ce a făcut colega noastră, dar noi am făcut alte reţete: am făcut
praline. Pralinele sunt făcute dintr-o scoică de ciocolată, umplute cu
ciocolată şi bucăţi de slănină, pe deasupra glazurate, de exemplu cu fistic,
susan, nucă măcinată. Vizitatorii au fost foarte încântaţi, au zis că vin şi
anul viitor!


O altă echipă a venit la Cluj cu un produs impresionant din punct de vedere
vizual: o căsuţă din slănină de Mangaliţa şi şuncă prosciutto, care imită
arhitectura tradiţională românească. Hornul casei a fost făcut cu ajutorul unui
cârnat, la fel ca şi gardul. Printre concurenţi s-au aflat şi persoane care
prepară în mod tradiţional carnea de porc în propriile gospodării, fără a face
din aceasta o afacere, ci doar o îndeletnicire pe care o transmit de la o
generaţie la alta. Iar festivalul este o ocazie pentru participanţi de a
socializa şi a schimba reţete. L-am întrebat pe chef Radu Gârba de ce participă
la astfel de evenimente
duc în primul rând să concurez, îmi place ceea ce fac şi mai văd ce fac
ceilalţi, mă mai inspir de la colegi. Anul acesta am câştigat medalia de argint
şi de bronz.


În vremuri în care media insistă asupra unei alimentaţii sănătoase, ideea
de bază promovată fiind a unei alimentaţii fără grăsimi, l-am întrebat pe chef
Gârba ce rol mai poate juca slănina Track
5: Slănina este un produs important pentru că este un preparat de bază,
toată lumea îl mănâncă, este foarte gustos, iar în cantitate mică nu face rău,
doar dacă mâncăm prea mult.



Şi iată că şi în această săptămâna, se
desfăşoară un alt eveniment având slănina vedetă, la Sibiu, unde vizitatorii
sunt aşteptaţi cu multe alte surprize, după cum ne-a promis şi chef Gârba şi el
printre participanţi.

Festivalul Sarmalelor și Piftiilor “Radu Ciobanu “
România la ea acasă marți, 01 octombrie 2024

Festivalul sarmalelor şi răciturilor

Toamna este prilej de bucurie, de sărbătorire a recoltelor, aşa că multe evenimente sunt organizate pentru celebrarea belşugului și...

Festivalul sarmalelor şi răciturilor
Bacademia
România la ea acasă marți, 24 septembrie 2024

Bacademia. Bacalaureat pentru toți

Bacalaureatul 2024 a avut cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani, de 76,4%. Cu toate acestea confruntarea cu “examenul maturităţii”...

Bacademia. Bacalaureat pentru toți
Dor de doina foto facebook FRUI VITA Foto credit Gabriel Mădularu
România la ea acasă marți, 17 septembrie 2024

Doina azi

În vecinătatea “Grădinii cu remedii”, sector din Grădina Botanică Dimitrie Brândză, din Bucureşti, s-a desfăşurat a doua ediţie a...

Doina azi
Sursa foto: Festivalul Internațional George Enescu
România la ea acasă marți, 10 septembrie 2024

George Enescu şi AI

Şi pentru că orice manifestare culturală, oricât de renumită, îşi doreşte creşterea accesabilizării către un public tot mai larg, cu...

George Enescu şi AI
România la ea acasă marți, 25 iunie 2024

Tabere antibullying

“A sosit vacanţa, cu trenul din Franţa” era o rimă foarte cunoscută atunci când eram copii. Şi tot atunci nici nu se punea problema...

Tabere antibullying
România la ea acasă marți, 18 iunie 2024

Să ciTimişoara!

Ne plac oamenii care citesc! Şi ne plac proiectele legate de cărţi, aşa că o iniţiativă timişoreană nu putea să ne scape: Să ciTimişoara,...

Să ciTimişoara!
România la ea acasă marți, 11 iunie 2024

Despre români, din mai multe perspective!

  Tradițiile, obiceiurile şi ospitalitatea românilor impresionează vizitatorii străini, aşa cum de basm sunt şi zonele pitoreşti ce...

Despre români, din mai multe perspective!
România la ea acasă marți, 04 iunie 2024

La cules!

Ancoraţi de cele mai multe ori în activităţi urbane, oamenii uită câtă bucurie pot aduce câteva ore petrecute în natură, în special când...

La cules!

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company