Ştiinţescu
Pornind de la ideea că ştiinţele merită să fie făcute mai atractive şi interesante pentru elevi, a apărut cu câţiva ani în urmă un proiect care îi susţine pe elevii pasionaţi de ştiinţe şi pe profesorii care doresc să-i familiarizeze pe copii cu ştiinţele
Ana-Maria Cononovici, 10.12.2017, 12:40
Trăiţi cu senzaţia că ştiinţele sunt doar serioase? Sau sunteţi dintre aceia care ştiu că ele pot fi şi… simpatice? Pornind de la ideea că ştiinţele merită să fie făcute mai atractive şi interesante pentru elevi, a apărut cu câţiva ani în urmă un proiect care îi susţine pe elevii pasionaţi de ştiinţe şi pe profesorii care doresc să-i familiarizeze pe copii cu ştiinţele prin proiecte inedite. Este vorba despre Fondul Ştiinţescu, dezvoltat de către Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România cu sprijinul Romanian-American Foundation.
Luiza Zamora, coordonator programe Ştiinţescu ne-a spus istoria acestui program, o combinaţie între finanţare şi filantropie, pentru că în cadrul programelor după strângerea de fonduri urmează o etapă în care finanţatorul dublează suma strânsă prin fund raising, ne-a precizat interlocutoarea noastră şi a adăugat: “În 2015 au postat acest nou program de împrietenire a copiilor cu ştiinţele şi de sprijinire a profesorilor pentru a face ştiinţele mai atractive pentru elevi, în patru fundaţii comunitare din România: Bucureşti, Iaşi, Cluj Napoca şi Sibiu. Programul nu se bazează pe finanţare exclusivă a unor iniţiative care vin din comunitate, ci încurajează filantropia. Pe lângă oferirea de resurse pentru profesorii care desfăşoară activităţi care fac ştiinţele mai atractive pentru elevi, se încurajează prin acest program şi filantropia şi aduce cumva laolaltă comunitatea în jurul unei conversaţii despre educaţie.”
Iar programul a crescut ajungând la scara de astăzi. Luiza Zamora: În momentul de faţă sunt 12 fundaţii care implementează Ştiinţescu, profesorii sau persoanele fizice din aceste comunităţi, trimit propuneri de proiecte la fundaţiile comunitare. Deşi vorbim despre ştiinţe, în fapt vedem că ştiinţele sunt foarte prietenoase şi sunt foarte cool.”
Am invitat-o pe Luiza Zamora să ne dea exemple de proiecte apărute în cadrul programului Ştiinţescu: De exemplu aş menţiona proiectul Sparks. Sparks este un mic roboţel simpatic, care reuşeşte să-i înveţe pe copii ce înseamnă un limbaj de programare, dar şi ce înseamnă să fii creativ într-un limbaj de programare. Da, scrii nişte coduri, dar creativitate asta nu este anulată de faptul că reproduci nişte formule, nişte coduri. Alte proiecte se referă la meteorologie, de exemplu, la Oradea s-a înfiinţat în cadrul unui colegiu o staţie meteo, la care elevii din clasele 6-8, în fiecare zi fac măsurători şi fac o prognoză meteo. Şi-au dotat această staţie meteo cu toată aparatura necesară pentru a face aceste măsurători. Un proiect de succes, se cheamă Infocaleid, vine de la Braşov şi a însemnat construirea a trei carturi electrice cu care elevii de acolo au participat la competiţii internaţionale. Sunt multe proiecte legate de robotică, dar şi de biologie. Unul dintre proiectele care îmi vine în minte este Micii horticultori, undeva în Ţara Făgăraşului, unde copii şi-au făcut inclusiv un solar, în care şi-au cultivat legume şi au putut să vadă evoluţia de la sămânţă până la fruct.”
Anul viitor vor fi 16 fundaţii în care se vor desfăşura aceste concursuri de proiecte, dovedind creşterea firească a unei idei de succes, ne-a spus Luiza Zamora, mulţumită de evoluţia colaborării cu comunităţile locale: A existat o implicare foarte mare a comunităţilor locale în acest proiect. Oameni şi firme au donat pentru ca elevi de şcoală gimnazială şi liceu să poată beneficia de un program de educaţie nonformală despre ştiinţe.”
În prezent, Fondul Ştiinţescu este implementat prin fundaţiile comunitare locale în Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Cluj-Napoca, Oradea, Tg-Mureş, Bacău, Galaţi, Prahova, Odorheiul Secuiesc, Braşov, Ţara Făgăraşului. Fiecare Fundaţie Comunitară anunţă pe site-ul propriu calendarul după care se desfăşoară programul. Pe site-ul naţional Ştiinţescu sunt preluate apelurile de proiecte ale fiecărei fundaţii, iar pe pagina de facebook pot fi urmărite proiectele realizate în fiecare comunitate.
În fiecare oraş, Ştiinţescu aşteaptă proiecte creative şi inovative care îi pot ajuta elevii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înţeleagă ce au însemnat descoperirile ştiinţifice pentru omenire şi ce pot să aducă tehnologiile moderne, să înveţe cu pasiune ştiinţele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI.