O carte de bucate pentru uriaşi
Cea mai mare carte de bucate din România, denumită Euphoria, a fost lansată la începutul lunii octombrie, la Alba Iulia, în cadrul festivalului Alba Carolina Food Fest.
Ana-Maria Cononovici, 16.10.2016, 09:49
Cea mai mare
carte de bucate din România, denumită Euphoria, a fost lansată la începutul lunii octombrie, la Alba
Iulia, în cadrul festivalului Alba Carolina Food Fest. Cartea de bucate cu
dimensiuni potrivite pentru uriaşi, aparţine chef-ului Cosmin Toma, cunoscut
pentru reţetele inovatoare pe care le-a propus şi realizat în ultimii ani.
De unde i-a
venit ideea acestui proiect şi în ce constă el, ne-a spus Chef Toma: Acest proiect se numeşte Euforia, este o carte de trei metri înălţime
şi patru metri lăţime şi are în jur de 100 kg. Eu până acum am editat 7 cărţi
de bucate şi atunci m-am gândit că trebuie să fac altceva. Şi atunci mi-am
propus să fac o carte mare, de trei metri. Această carte este cea mai mare
carte cu reţete din Europa. Şi cuprinde patru reţete reinterpretate, reţete
româneşti tradiţionale, dar care arată sub altă formă. Eu sunt din Alba Iulia,
un oraş mai mic şi mă gândeam că trebuie să avem şi în restaurante de înaltă
clasă preparatele noastre tradiţionale. Preparatele noastre nu se regăsesc în
restaurantele high-class. Şi am zis că oricând putem concura cu bucătăria
franţuzească, italiană, şi m-am gândit să fac preparatele acestea sub altă
formă.
Care sunt
reţetele propuse de Chef Toma? Prima dată începem cu o
ciorbă, dar această ciorbă nu se mănâncă cu lingura, ci cu furculiţa şi
cuţitul. Este vorba despre o ciorbă de burtă, reinterpretată. Are o formă de
piramidă. Ingredientele care se găsesc în ciorba de burtă clasică, se găsesc şi
în această ciorbă de burtă piramidă. Le desparte un gelifiant, la textură este
ca şi răciturile, dar gustul e cel cunoscut şi se mănâncă rece. Bucătarii mai
vechi ştiu că exista un cotlet de porc Alba Iulia, exista în cărţile de
specialitate, aşa că se gătea şi în Bucureşti, Timişoara sau Iaşi. Am ales să
reinterpretez acest preparat. Am făcut o reţetă proprie, am creat-o:
trandafirii muraţi. Mă gândeam că orice fel de bază trebuie să vină cu o
salată. Şi mi-am zis: nu castravete murat, nu gogoşar murat, ce-ar fi să fac
trandafiri muraţi. Şi anul trecut, făcând dulceaţă de trandafiri, mi-am zis să
văd ce ar fi dacă aş mura trandafiri. I-am murat, i-am lăsat două luni să văd
cum se comportă, i-am desfăcut, i-am gustat, au fost foarte buni şi la un
restaurant din Sibiu i-am servit clienţilor, iar ei au fost foarte plăcut
impresionaţi dar se şi mirau că un trandafir se poate mânca şi murat. Avem şi un desert. La noi se
numeşte Cremeş, prin alte regiuni se mai spune şi Cremşnit. Eu am ales să-l
reinterpretez puţin. Toate ingredientele din Cremeşul clasic se găsesc şi în
acesta mai high-class, pentru că arată ca o sculptură futuristă. Are acelaşi
gust pe care îl cunoaşteţi. Nimic schimbat.
Deşi felurile
de mâncare prezentate sunt creaţia lui Chef Toma, cei prezenţi la Alba Carolina
Food Fest au putut observa că ingredientele sunt cele cunoscute în mod obişnuit
pentru produsele propuse.
L-am întrebat
pe Chef Toma cum au primit oamenii, veniţi la cele trei zile de Food fest,
reţetele uriaşe: Eu am ajuns numai sâmbătă la festival. Eram
foarte mândru, pentru că lumea se uita la carte şi mă întreba de ce am ales
aceste preparate, cum le-am făcut, erau foarte interesaţi de reţete. Am fost
fericit pentru că lumea a fost interesată.
Singura reţetă
care iese total din tipare este aceea a trandafirilor muraţi, produs numit
Rose de Toma. Iar dacă vă întrebaţi cum pot fi mâncaţi trandafirii muraţi,
puteţi încerca reţeta şi acasă, după cum ne încurajează autorul însuşi. Aveţi nevoie de mai mulţi trandafiri cu
petale, de preferat boboci, 300 ml apă, trei linguri de zahăr, oţet, 2-3 foi de
dafin, piper roşu şi negru, o lingură şi jumătate de sare de mare, boabe de
muştar, un baton de scorţişoară, usturoi, zeamă de la o lămâie şi hrean. Se
fierbe apa cu boabele de muştar şi sarea, apoi se răceşte. Se adaugă zahărul,
scorţişoara şi usturoiul. După ce se amestecă din nou, se pune piperul – roşu
şi negru -, oţet, dafin, hrean şi zeama de la lămâie. Se pune totul într-o
caserolă, după care se adaugă trandafirii. După două săptămâni de păstrat la
frigider, trandafirii muraţi se pot consuma în loc de gogonele sau de
castraveţi muraţi, ne recomandă chef Toma.
În ceea ce
priveşte proiectele sale, Cosmin Toma ne-a dezvăluit intenţia de a-şi crea cât
de curând un blog culinar.