Drezina preia comanda
De la pasiunea din copilărie de a se juca cu trenuleţe, un întreprinzător a creat o cafenea unde mesele au nume de gări, iar comanda o ia drezina.
Ana-Maria Cononovici, 15.02.2015, 10:22
De la pasiunea din copilărie de a se juca cu trenuleţe, un întreprinzător a creat o cafenea unde mesele au nume de gări, iar comanda o ia drezina. Vă dezvăluim povestea transformării jocului însoţiţi de Mihai Crăciun, patronul localului. Dat fiind ineditul locului, ne-am întrebat care a fost originea acestei idei:
Mihai Crăciun: Totul a pornit de la pasiunea mea din copilărie, pentru trenuleţe electrice, cu care după 2000 am construit un business de distribuţie de trenuleţe electrice de colecţie în România. Dar a venit criza din 2009 şi bineînţeles că piaţa s-a prăbuşit, aşa că, pentru că aveam multe competenţe pe domeniul acesta de realizat machete, inclusiv aveam un sistem propriu de control al machetelor, cu electronică şi software create în timp, ne-am pus problema ce putem face. Şi aşa ne-a venit ideea localului. Am făcut acum câţiva ani un prim experiment, am amenajat un local mic în care servirea era făcută exclusiv de către trenuleţe: de la preluarea comenzii, la livrarea produselor.”
L-am invitat pe Mihai Crăciun să ne descrie experienţa clientului odată ajuns în local: “Fiecare client se aşează la masă, iar la masă sunt casete cu butoane. Fiecare masă este denumită după o gară reală, de pe Valea Prahovei şi staţiunile de la Marea Neagră, tocmai pentru a crea atmosfera de relaxare, de călătorie, o atmosferă mult mai plăcută. E altfel când spui că am băut un suc sau o cafea la Sinaia, astăzi, că nu toată ziua ai fost în Bucureşti. Aşa că, de exemplu, clientul se aşează la Predeal, apasă pe butonul roşu pentru a face comanda şi apare un trenuleţ mic, o drezină de lucru, care va prelua comanda. Comanda se dă pe nişte bilete, care se capsează cu un cleşte precum cel al controlorului de la trenurile reale, de exemplu se capsează doi ori o băutură răcoritoare şi apoi acel bilet se pune în drezină. Se apasă un buton verde şi drezina pleacă la bar pentru a aduce comanda. Acolo, barmanul pregăteşte comanda şi o pune într-un alt tren, care o va duce apoi, la masa clientului. Tot circuitul este complet automatizat.”
După ce clientul trimite comanda cu ajutorul Drezinei Şefe, Dispecerul îi transmite barmanului să pregătească comanda, pe care o încarcă într-unul dintre trenurile de cărăuşie. Trenul purtător al comenzii se opreşte în dreptul mesei clientului. Dacă un tren nu se opreşte la o anumită masă, înseamnă că duce o altă comandă. Clienţii sunt sfătuiţi să nu ia produsele din tren înainte ca trenul să se oprească, pentru ca trenurile să nu cadă de pe şine. Ca în orice gară reală, trenurile de marfă nu pot fi descărcate din mers. După ce clientul descarcă comanda din tren, îi spune acestuia că poate pleca, apăsând butonul verde. În cazul în care este dorită o suplimentare a comenzii, procesul poate fi reluat, apasând butonul roşu.
Iar trenuleţele au şi nume. Revine cu detalii Mihai Crăciun: “Fiecare trenuleţ de la noi are un nume, avem locomotiva cu aburi, Aburica, o locomotivă mare electrică, pe nume Musculosul şi una mai micuţă, o mocăniţă, căreia îi spunem Fâşneaţa. Drezina care preia comenzile se numeşte Drezina şefă. Suntem foarte încântaţi că fiecare client în primul rând zâmbeşte, de cum deschide uşa şi vede ce e înăuntru. Apoi toată atmosfera e pozitivă şi denotă încântare. Suntem extrem de solicitaţi aşa că acum deschidem un nou local central, unde servirea va fi exclusiv cu trenuleţe, acelaşi sistem, la vară vom avea şi terasă.”
Localul se adresează tuturor celor care mai au un suflet de copil, ne-a mai spus interlocutorul nostru şi a adăugat: “Iniţial ne gândeam că adresabilitatea va fi spre copii, spre cei mai tineri, dar ne-am înşelat: am constatat că suntem foarte apreciaţi de toate categoriile şi de vârstă. Am fost foarte apreciaţi de toată lumea, tocmai pentru această interactivitate, această joacă, această amintire a copilăriei. Trenuleţele propriu-zise sunt trenuleţele standard care se găsesc în Germania. Sunt o categorie specială de trenuri de grădină, care sunt pentru exterior. Însă sistemul de comandă şi control este creaţia noastră exclusivă. Noi le-am gândit în timp pentru machetele de trenuleţe pe care le realizăm, tocmai ca să fie şi mişcarea trenurilor întocmai ca în realitate.”
Pentru nota de plată clientul trebuie să cheme din nou drezina şi să pună în magazie cartonaşul pe care scrie Nota, vă rog!”. Acesta din urmă nu trebuie compostat. Nota este adusă de barman, care ia şi banii şi culege impresii privind calitatea serviciilor, trenuleţele fiind puţin depăşite de activităţi atât de exacte.