Bucharest Greeters
Bucharest Greeters este o organizaţie informală, prin care oricine are timp şi disponibilitate poate să fie ghid sau se poate înscrie pe site, ca turist. Cum arată Bucureştiul de sus? Ce străzi ascunse are capitala?
Ana-Maria Cononovici, 13.09.2015, 09:39
Bucharest Greeters este o organizaţie informală, prin care oricine are timp şi disponibilitate poate să fie ghid sau se poate înscrie pe site, ca turist. Cum arată Bucureştiul de sus? Ce străzi ascunse are capitala? Unde se poate bea o limonadă delicioasă sau de unde se mănâncă cei mai buni mititei ori covrigi, sunt întrebări care îşi găsesc răspunsuri când apelaţi la Bucharest Greeters.
Irina Botnari, cofondator Bucharest Greeters, ne-a spus de unde a venit ideea: Ideea ne-a venit, beneficiind de un astfel de serviciu în străinătate. Am descoperit o reţea de Greeters la Tel Aviv, vizitând acest oraş minunat, ne-am gândit că am vrea să-l descoperim altfel. Căutând free-walking tours, am dat peste nişte greeteri. Ne-am bucurat pentru că puteam să descoperim altfel oraşul, ne-am întâlnit cu o persoană şi în loc de două-trei ore pe care trebuia să le petreacă cu noi, a petrecut o zi întreagă, arătându-ne acel oraş într-o manieră în care nu l-am fi descoperit niciodată. Întorşi la Bucureşti ne-am dat seama că şi Bucureştiul are nevoie de o astfel de iniţiativă, ne-am documentat rapid, am aflat că este de fapt o reţea internaţională, cu peste 100 de programe în întreaga lume, am făcut demersurile necesare, suntem doi cofondatori, eu şi colegul meu Filip Bunea, este un proiect de voluntariat şi a plecat cu noi şi cu ajutorul unor prieteni, care ne-au făcut grafica site-ului şi diverse alte aspecte organizatorice. Eu m-am ocupat de comunicare, Filip s-a ocupat de partea tehnică şi din ianuarie până în aprilie am pus pe picioare proiectul, în aprilie i-am dat drumul, iar apoi a început distracţia, pentru că nu ştiam cum o să fie primit proiectul pentru Bucureşti, cum o să vină turiştii, cum o să-i atragem, dar a prins foarte bine.
Mai mulţi operatori turistici oferă tururi ale Bucureştiului. Avantajul cu Bucharest Greeters este asigurarea unui serviciu gratuit, dar şi o perfectă adecvare a obiectivelor de vizitat la cererea turiştilor. Astfel încă de la lansare au venit turişti care au apelat la serviciile asociaţiei. Irina Botnari: Ne-am bucurat de muţi turişti între timp, primele două luni au fost mai puţini, dar după vară au început să vină tot mai mulţi oameni. Turiştii ne găsesc pe bucharestgreeters.ro, în momentul în care ei îşi doresc să vadă Bucreştiul, completează un formular în care ne spun ce ar vrea ei să vadă sau care sunt interesele lor şi zilele în care vin, iar în momentul în care primim formularul facem potrivirea dintre turişti şi greeteri, adică grupului de turişti în găsim un greeter care are aceleaşi interese şi aceeaşi disponibilitate. În momentul în care turistul vine la Bucureşti se întâlneşte cu greeterul nostru, se plimbă, se cunosc, din experienţa noastră, se leagă multe prietenii, pentru că şi asta e ideea din umbră: ne dorim să arătăm un Bucureşti prietenos.
Când am întrebat-o despre vârsta Greeterilor, interlocutoarea noastră ne-a spus că la început s-au aşteptat ca cei interesaţi să fie Greeteri vor fi studenţi. Practica a arătat că mulţi oameni îşi doresc această experienţă: Irina Botnari: Greeterii sunt tineri în general, dar paleta de vârstă este de la 18 la 56 de ani. Nu avem o limită de vârstă pentru greeteri pentru că şi turiştii sunt de vârste diferite, de la tineri, la seniori care vin de exemplu într-un tur al Europei, am avut şi turişti cu copii mici. Fiecare om este interesat să-şi promoveze oraşul, şi dacă-i place Bucureştiul, vrea să-l arate şi străinilor şi are puţin timp liber, este dispus să investească două-trei ore pe lună, poate chiar mai puţin, se înscriu la noi. În momentul de faţă avem peste 100 de greeteri. Greeterul stabileşte de comun acord cu turistul un traseu. Vara, din ce am observat noi, turiştii au fost încântaţi oamenii de grădinile noastre de vară şi de parcuri şi de localuri care ofereau un hamac şi o limonadă. Iar iarna, plimbarea se rezumă la două-trei obiective şi în rest oamenii se retrag la un ceai cald, la o masă, la o poveste.
În momentul în care primesc o solicitare, de exemplu de a cunoaşte Bucureştiul prin prisma atracţiilor culturale şi divertismentului, Greeterii fac o trecere în revistă a evenimentelor culturale care se desfăşoară în acea perioadă, pentru a avea ofertele cele mai atractive: Revine cu detalii Irina Botnari: Vara am dus turiştii la tot felul de expoziţii, concerte, în toamna anului trecut le-am recomandat Festivalul Enescu. Tinerii sunt interesaţi de evenimentele pentru ei, i-am dus la strada de carte, la B-FIT in the street (festivalul internaţional de teatru) care se întâmpla în vară, la Festivalul de jazz.
Iar Greeterii nu se opresc aici. Odată cu succesul înregistrat la Bucureşti, le-a venit ideea să se extindă. Astfel, la sfârşitul anului 2014, în decembrie, a fost lansat serviciul la Cluj, iar anul acesta şi-au propus să se extindă către Sibiu şi Timişoara şi Braşov, şi să atragă cât mai mulţi turişti care să apeleze la serviciile lor, în viitorul apropiat.