Ajutorul european pentru Ucraina
La Bruxelles, ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, a cerut continuarea sprijinului pentru Ucraina.
Mihai Pelin, 23.01.2024, 11:59
Șefa diplomației române, Luminiţa Odobescu, a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UE (CAE). Pe agendă a figurat și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Situaţia de Securitate de la graniţele României, din regiunea Mării Negre, reprezintă un subiect de preocupare pentru aliaţi şi pentru UE în egală măsură, a declarat Luminiţa Odobescu. Eforturile noastre se concentrează la acest moment pe continuarea sprijinului pentru Ucraina, pentru a ne coordona mai strâns şi pentru a găsi soluţii nu numai în plan bilateral, ci şi în plan european, a mai spus ea.
Referitor la agresiunea Rusiei împotriva țării sale, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a prezentat, prin videoconferinţă, situaţia din teren şi evoluţiile interne recente. Ministrul român de externe a reliefat importanţa menţinerii subiectului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei ca temă prioritară pe agenda UE şi a reiterat sprijinul multidimensional pentru aceasta, atât timp cât va fi nevoie.
De asemenea, Luminiţa Odobescu a subliniat necesitatea predictibilităţii asistenţei financiare şi militare a UE pentru Ucraina, în linie cu deciziile Consiliului European din decembrie 2023. Oficialul român a mai evidenţiat necesitatea parcurgerii paşilor necesari pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE atât cu Ucraina, cât şi cu Republica Moldova.
Pe de altă parte, ministrul român a exprimat sprijinul pentru Formula de Pace a Ucrainei, cu accent pe continuarea eforturilor diplomatice pentru a creşte mobilizarea susţinerii partenerilor globali. A menţionat iniţierea, la 14 ianuarie, a negocierilor diplomatice în vederea agreării unui cadru bilateral de cooperare în domeniul securităţii, în implementarea Declaraţiei Comune G7 de sprijin pentru Ucraina (iulie 2023).
În opinia sa, este necesară continuarea presiunii asupra Rusiei, prin sancţiuni şi o comunicare strategică care să combată dezinformarea propagată de aceasta, inclusiv din perspectiva apropierii marcării a doi ani de la debutul războiului, la 24 februarie 2022. Ucraina depinde în mod critic de finanţarea UE şi a SUA, în timp ce continuă să lupte cu forţele ruseşti de ocupaţie.
În urmă cu o lună, Ungaria a blocat ajutorul de 50 de miliarde de euro al UE pentru Ucraina, iar o nouă decizie ar putea fi luată în CE de la 1 februarie. Potrivit analiștilor, încheierea conflictului este dificilă, în condițiile în care Rusia are o mare capacitate de rezistenţă şi poate pierde sute de mii de soldaţi.