Premierul vietnamez la Bucureşti
Fost student în România, vietnamezul Pham Minh Chinh a revenit la Bucureşti ca prim-ministru.
Bogdan Matei, 23.01.2024, 11:31
Politic, Vietnamul nu-i tocmai o campioană asiatică a drepturilor omului şi, în pofida longevităţii regimului său comunist, nici un stat cu o ordine fără fisură. Acum câteva zile, media internaţionale anunţau că justiţia de acolo a condamnat zece oameni la închisoare pe viaţă, pentru atacuri armate asupra unui sediu al poliţiei din centrul ţării, în iunie, anul trecut. Alte 90 de persoane au primit pedepse privative de libertate între nouă luni şi 20 de ani, sub aceeaşi acuzaţie: tentativă de răsturnare a regimului. Economic, însă, Vietnamul e un partener de afaceri pe care şi-l doresc multe democraţii din Europa şi din cele două Americi.
Luni, a fost primit la Bucureşti, cu onoruri militare, premierul vietnamez, Pham Minh Chinh. El conduce guvernul de la Hanoi de aproape trei ani, vorbeşte româneşte şi cunoaşte foarte bine România, unde a absolvit studiile universitare şi a lucrat în cadrul ambasadei de aici a ţării sale.
Asemenea tuturor interlocutorilor români ai premierului vietnamez, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, atât prin dialog politic la nivel înalt, cât şi prin cooperarea sectorială. Şeful statului s-a pronunţat şi pentru extinderea şi diversificarea agendei Uniunea Europeană-Vietnam.
Interesul ţării noastre este ca produsele româneşti să fie prezente în Vietnam – i-a spus omologului său şi premierul Marcel Ciolacu, potrivit căruia valoarea schimburilor comerciale nu reflectă adevăratul potenţial al celor două state. De aceea, vizăm o creştere constantă a comerţului bilateral, care să ducă la dublarea volumului până în anul 2030” – a anunţat şeful guvernului de la Bucureşti.
El a menţionat şi acorduri joint-venture deja încheiate între companii româneşti şi vietnameze, precum construirea în acest an a unei fabrici de reciclare a anvelopelor uzate din România, colaborarea în domeniul IT cu o investiţie de circa două milioane de dolari şi crearea unui centru de suport şi asistenţă pentru software în industria auto.
Delegaţia guvernamentală vietnameză a fost şi la Camera de Comerţ şi Industrie a României, care a găzduit un forum de afaceri. Preşedintele Camerei, Mihai Daraban, a precizat că numărul muncitorilor din Vietnam prezenţi în economia românească cu acte în regulă este de peste două mii. Cred că avem nevoie de garanţii suplimentare din partea ambelor guverne că acest lucru va funcţiona în condiţii optime” în continuare – a mai declarat Daraban.
Economiile României şi Vietnamului sunt complementare şi pot creşte schimburile comerciale în numeroase domenii – a afirmat acolo şi ministrul Economiei, Radu Oprea. La forumul de afaceri româno-vietnamez au participat peste 85 de companii, care activează în domenii precum construcţiile, turismul, consultanţa, finanţe, bănci sau IT.