România sprijină Rep. Moldova
România sprijină deschiderea negocierilor de aderare la UE ale Republicii Moldova și Ucrainei, precum și acordarea statutului de candidat pentru Georgia.
Daniela Budu, 13.12.2023, 11:39
România susţine ferm deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova – a reiterat președintele Klaus Iohannis. Într-o postare pe o rețea de socializare, șeful statului a anunțat că a avut o convorbire telefonică cu președintele moldovean, Maia Sandu, pe cele mai importante teme europene, cu accent pe pregătirea deciziilor privind Republica Moldova la Consiliul European de săptămâna aceasta.
Klaus Iohannis participă, zilele acestea, la Bruxelles, la summituri europene, context în care va susţine luarea unor decizii privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, care au de anul trecut statutul de ţară-candidat. Potrivit lui Klaus Iohannis, Uniunea Europeană trebuie să-şi apropie şi să dea semne clare atât statelor din Balcanii de Vest, cât şi Ucrainei, Moldovei sau Georgiei, mai ales în condiţiile agresiunii lansate de Rusia.
Recent, premierul de la Chişinău, Dorin Recean, admitea că este posibilă o eventuală amânare a deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în luna martie. El a insistat, însă, că amânarea deschiderii negocierilor ar fi o mare greşeală strategică, de care va profita Moscova.
Într-o discuție telefonică cu premierul moldovean, primul ministru Marcel Ciolacu dădea asigurări că guvernul României va continua să susţină puternic parcursul european al Chișinăului. În contextul Consiliului European de la Bruxelles, el a subliniat sprijinul activ pe care România îl acordă Republicii Moldova pentru începerea procesului de negociere a aderării la Uniunea Europeană. Guvernul României va continua să susţină puternic parcursul european al Republicii Moldova şi să fie partener de încredere în întregul proces de aderare, a afirmat Marcel Ciolacu.
De asemenea, în cadrul dialogului telefonic, au fost discutate proiectele de cooperare bilaterală, în special în domeniile interconexiunilor energetice transfrontaliere şi al asistenţei financiare pe care România o acordă pentru dezvoltarea Republicii Moldova.
Tot pentru a sprijini statul vecin, cele două guverne au semnat un Memorandum de Înţelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică. Astfel, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, România va contribui decisiv la securitatea energetică a Republicii Moldova şi integrarea în piaţa de energie europeană. Prin acest Memorandum şi prin demersurile recente, Republica Moldova se integrează efectiv şi ireversibil în piaţa unică energetică europeană, în acelaşi timp, sporindu-şi securitatea energetică.
La Bruxelles, Klaus Iohannis va susţine și acordarea statutului de candidat pentru Georgia, precum şi deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia şi Herţegovina. Bineînţeles, România va susţine apropierea şi integrarea acestor state pe baza meritelor şi criteriilor de aderare, iar aici Ucraina şi Moldova sunt de departe favoriţii pentru o decizie a Consiliului pentru începerea negocierilor de aderare, datorită reformelor făcute.