Fost premier, urmărit penal
Scena politică de la București e în continuare zdruncinată de scandalul achizițiilor de vaccin din pandemie.
Bogdan Matei, 07.12.2023, 11:59
Florin-Vasile Cîţu nu-i un personaj tocmai banal al politicii româneşti. Născut pe 1 aprilie 1972, absolvea, la 24 de ani, studii de economie la Grinell College, din Iowa, Statele Unite. Tot în Iowa, prins băut la volan, Cîțu a fost condamnat la două zile de închisoare şi la achitarea unei amenzi de 1.000 de dolari. În America a mai fost dat în judecată pentru neplata unei datorii de circa 6.700 de dolari către Maryland National Bank.
Un timp, omul a ocupat un post de economist în cadrul Băncii Naționale a Noii Zeelande, după care s-a repatriat şi a intrat în sistemul bancar românesc. A fost concediat, a activat un timp ca analist şi consultant financiar, după care a intrat în politică şi, din 2016, e senator PNL, azi la al doilea mandat.
A ajuns, cu susţinerea manifestă a preşedintelui Klaus Iohannis, lider al partidului şi, pentru mai puţin de an an, premier, peste un guvern de coaliţie PNL-USR-UDMR. După care ar fi căzut în dizgraţia preşedintelui, s-a certat cu useriştii, guvernul i-a fost demis prin moţiune de cenzură şi colegii penelişti l-au schimbat de la conducerea partidului.
Iar de miercuri Florin-Vasile Cîţu a fost pus şi sub urmărire penală de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul achiziţiei de vaccinuri anti-COVID 19 în timpul pandemiei. În același dosar, mai sunt acuzaţi de abuz în serviciu foştii miniştri USR ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, precum şi secretarul de stat în ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, membru PNL. Potrivit procurorilor, Cîțu și foștii săi subalterni ar fi aprobat achiziţia unui număr mult mai mare de doze de vaccin decât erau necesare în România şi ar fi creat un prejudiciu de un miliard de euro.
“Ce pot să vă spun este că mi-am exercitat atribuţiile de prim-ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare. Eu am încredere în justiţie şi că adevărul o să iasă la suprafaţă în timpul acestei anchete” – le-a spus jurnaliştilor fostul premier.
Actualul deținător al portofoliului Sănătății, social-democratul Alexandru Rafila, a precizat că România a comandat în total aproximativ 80 de milioane de doze din vaccinurile COVID-19 disponibile, din care au fost furnizate 35 de milioane. Statul român, mai spune Rafila, a plătit în total pentru vaccinurile pe care le-a primit 2,5 miliarde de lei.
Presa apreciază că e vorba, totuși, de o sumă uriașă și de cantități disproporționate de vaccin, pentru o populație de mai puțin de 20 de milioane, în mare parte foarte reticentă față de serurile de imunizare.