Consolidarea relaţiilor româno-americane
Premierul român, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit, la Washington, cu membri cheie ai Executivului american
Bogdan Matei, 05.12.2023, 11:44
În primii ani postbelici, unul dintre miturile împărtăşite de mulţi români anticomunişti era că doar venirea americanilor va pune capăt ororilor trăite sub dictatura instalată de trupele sovietice de ocupaţie. Aliate în Primul şi în ultima parte a celui de Al Doilea Război Mondial, România şi Statele Unite avuseseră o relaţie cordială până la instalarea comunismului şi a fost nevoie de Revoluţia din 1989 pentru ca aceasta să revină la normal. Azi, cele două ţări sunt aliate în NATO şi legate de un parteneriat strategic care va împlini, în curând, trei decenii. Tocmai consolidarea relaţiei bilaterale în cadrul acestui parteneriat, includerea României în programul Visa Waiver şi securitatea în zona Mării Negre sunt mizele vizitei pe care-o face în Statele Unite şeful guvernului de la Bucureşti, Marcel Ciolacu.
România a fost şi este un partener şi un aliat foarte apreciat, iar cooperarea este mai strânsă ca niciodată – a afirmat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în cadrul întâlnirii cu premierul român. Acesta din urmă i-a promis secreatrului de stat că Executivul român va asigura în continuare un climat de investiţii sigur şi stabil, care să încurajeze firmele americane. Pentru includerea României în programul Visa Waiver, susţine premierul Ciolacu, s-au făcut paşi importanţi, anul viitor va veni şi anunţul oficial, iar din 2025 românii vor putea călători în Statele Unite fără vize. În perspectiva încheierii războiului din Ucraina, şeful Executivului este convins că România poate să devină un hub pentru companiile americane care vor să participe la reconstrucţia ţării vecine, devastată de trupele ruse de invazie.
Marile realizări ale noastre după Revoluție sunt apartenența la Uniunea Europeană, la NATO și parteneriatul strategic cu Statele Unite. Astăzi n-am fi vorbit de o democrație consolidată, de stabilitate și n-am fi dormit liniștiți în România fără acest parteneriat. Îmi doresc foarte mult ca în Statele Unite să devină cel mai important investitor direct în România în toate domeniile și cel mai important investitor non-UE – a mai spus premierul Ciolacu în America. Pe agenda vizitei sale au fost incluse şi întâlniri cu secretarul pentru Energie în Executivul de la Washington, Jennifer Granholm, precum şi cu cel de la Apărare, Lloyd Austin. România, i-a promis Ciolacu celui din urmă, îşi va menţine angajamentele de a aloca 2,5% din Produsul Intern Brut pentru Apărare şi va continua să pledeze pentru un profil sporit al Mării Negre pe agenda NATO. Potrivit trimisei Radio România, şeful Pentagonului a apreciat eforturile Bucureştiului pentru stabilizarea situaţiei regionale, perturbată de invazia rusească din Ucraina, precum şi progresele făcute în domeniul apărării, prin modernizarea echipamentelor şi infrastructurii militare şi consolidarea securităţii cibernetice