Foştii parlamentari îşi păstrează pensiile speciale
Foştii senatori și deputați români îşi pot păstra pensiile speciale.
Roxana Vasile, 29.11.2023, 11:36
La finele lunii iunie, Legislativul își făcea un titlu de glorie din anunțul potrivit căruia senatorii și deputații, cu o largă majoritate, au votat – dorind să dea un exemplu – eliminarea propriilor pensii speciale, în contextul în care România s-a angajat prin PNRR să le desfiinţeze pe toate cele de care se bucură unele categorii ocupaționale. Votul are o semnificaţie aparte pentru întreaga clasă politică, spunea, atunci, preşedintele liberalilor, Nicolae Ciucă. Iar social-democratul Alfred Simonis arăta că este un prim pas către reforma tuturor pensiilor speciale: nu le impozităm, nu le diminuăm, pur şi simplu le eliminăm. Le abrogăm şi pe cele care sunt în plată şi pe cele care ar fi putut să intre în plată, dacă nu era această lege. – declama Alfred Simonis de la tribuna Parlamentului.
Legislativul mai adoptase și într-un trecut nu foarte îndepărtat un act normativ similar, dar o decizie a Curții Constituționale a împiedicat punerea lui în aplicare. Lucru care s-a întâmplat și acum! După anunțul sforăitor din luna iunie, la acest sfârșit de noiembrie, vine un altul din partea aceleiași Curți supreme – foştii senatori şi deputaţi îşi pot păstra pensiile speciale, iar Parlamentul are competenţa de a le elimina doar pentru viitor. Judecătorii CCR au motivat că, până la abrogarea lor, pensiile speciale erau un drept legal acordat aleșilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet la data împlinirii vârstei de pensionare, or prin retragerea şi eliminarea acestor pensii ar fi fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit.
În consecință, ex-parlamentari cu un mandat complet până la adoptarea legii vor primi, în continuare, pensii speciale. Oricum, este vorba de circa 850 de beneficiari, din cei peste 200.000 de români care încasează pensii speciale – remarca Opoziția parlamentară, amintind că, în România, există câteva categorii ocupaționale a căror pensie nu se bazează exclusiv – ca în cazul tuturor celorlalți pensionari – pe contribuția către asigurările sociale de Stat de-a lungul activității lor profesionale. Ceea ce face că majoritatea românilor asociază parlamentarii, magistrații, militarii, polițiștii, diplomații sau aviatorii cu membrii unor caste privilegiate.
Praful în ochi s-a dus, pensiile speciale s-au întors – notează presa de la București, după decizia CCR privitoare la parlamentari, calificând-o drept impopulară din mai multe motive. Orice pensie specială plătită unor categorii distincte scindează societatea. Apoi, dacă în cazul magistraților sau al militarilor se poate discuta despre existența unor motive pentru un regim distinct, motivat de riscuri sau restricții, în cazul parlamentarilor așa ceva nu există.