Comisia Europeană aprobă modificarea PNRR
Comisia Europeană a validat modificările făcute de România asupra Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Roxana Vasile, 22.11.2023, 11:44
Comisia Europeană a aprobat, marți, Planul modificat de Redresare și Reziliență al României. Per total, pentru 66 de reforme și 111 investiții, finanțarea oferită este de 28,5 miliarde euro, în ușoară scădere față de planul inițial, pentru că România a avut o creştere economică mai mare decât era prevăzut. Noua variantă a PNRR pune un accent puternic pe tranziția către energia verde, circa 44% din fondurile disponibile fiind alocate pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice, în creștere față de cele 41 de procente alocate în planul inițial. Un capitol nou inclus în plan privind REPowerEU vizează investiții în energia verde, promovarea eficienței energetice a clădirilor, precum și recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul producerii energiei regenerabile. Sunt avute în vedere două reforme – una care introduce un cadru juridic pentru utilizarea terenurilor neproductive sau degradate din proprietatea Statului pentru producerea de energie verde și o alta prin care sunt create ghișee unice care să le furnizeze prosumatorilor servicii de consiliere pentru renovările vizând eficiența energetică și pentru producerea de energie din surse regenerabile.
Bani prin PNRR sunt acordați României și pentru tranziția digitală, pentru care sunt alocate 21,8% din fonduri, și acestea în creștere față de planul inițial. Se dorește dezvoltarea infrastructurii și digitalizarea unor sectoare cum ar fi sănătatea, serviciile publice de ocupare a forței de muncă și protecție socială, transporturile, educația, fiscalitatea, cultura, sistemul judiciar și serviciile de mediu. Salutată de la București, într-o postare pe Facebook, de premierul Marcel Ciolacu, este, totodată, eliminarea din Planul modificat de Redresare și Reziliență a plafonului de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Guvernul a onorat promisiunea făcută românilor. …scăpăm definitiv de coşmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la îngheţarea punctului de pensie până în 2070, e exclamat Marcel Ciolacu, în contextul în care Executivul se pregătește, chiar în această perioadă, de punerea în aplicare a unei noi legi a pensiilor care prevede recalculări, măriri și indexări. Forma modificată a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuie, acum, aprobată de miniştrii europeni de Finanţe, apoi de Consiliul European.
România a primit, până acum, prin PNRR, puțin peste 9 miliarde euro. Comisia Europeană va autoriza noi plăți, dacă jaloanele și țintele stabilite vor fi îndeplinite la un nivel satisfăcător, care să reflecte progresele în punerea în aplicare a investițiilor și reformelor pe care Bucureștiul și le-a asumat