Fără noi taxe în 2024
Guvernul de la București anunță că nu vor fi taxe noi în 2024.
Daniela Budu, 17.11.2023, 11:59
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că anul viitor nu vor fi introduse taxe noi și că guvernul de la București va face rost de bani prin lupta cu evaziunea fiscală. Mai mult, combaterea evaziunii fiscale reprezintă o sursă importantă pentru alcătuirea viitorului buget al României – anunță executivul. Astfel, Marcel Ciolacu cere ca cei care nu plăteau până acum să își achite dările către stat, subliniind că vrea să plătească ”cei care fraudau statul și care fură din sănătatea, educația și pensiile românilor”.
Primul ministru a declarat că ANAF a început deja „să-şi facă treaba” şi să colecteze aproape de ţinta asumată. A apreciat, totodată, că, în sfârşit, instituţiile statului încep să arate determinare împotriva celor care fraudează banii românilor și a salutat acţiunile împotriva evaziunii fiscale, intensificate în ultimele zile. A mai spus că banii recuperaţi din evaziune sunt cheia pentru creşterea pensiilor.
Marcel Ciolacu: În octombrie, colectarea veniturilor a ajuns la nivelul record de 40 de miliarde de lei şi sunt convins că păstrând acelaşi ritm până la finele anului şi ţinând sub control cheltuielile neesenţiale, vom respecta ţinta de deficit agreată cu Comisia Europeană. Un argument în plus sunt acţiunile mult mai susţinute contra evaziunii fiscale pe care le-am văzut cu toţii în ultimele zile, iar a elimina evazioniştii, care fură zeci de miliarde de lei anual, este cheia pentru a obţine fondurile necesare şi pentru creşterile de pensii, şi pentru educaţie, şi pentru sănătate”.
Este o asumare a noastră a tuturor, legat de faptul că nu vom crește taxele și impozitele. Este absolut incorect față de mediul de afaceri să venim cu creșterea taxelor și a impozitelor undeva în prima parte sau a doua jumătate a anului” – a declarat și președintele PNL, Nicolae Ciucă.
Mai mult, spunea recent acesta, una dintre sursele care pot susţine noul proiect al legii pensiilor poate să vină din combaterea evaziunii la TVA, evaziune care se cifrează, potrivit lui Nicolae Ciucă, la 45 de miliarde de lei. Asigurarea resurselor financiare, care reprezintă totodată o problemă de siguranţă naţională, poate fi asigurată prin accelerarea digitalizării, a mai spus acesta.
Nicolae Ciucă: Trebuie să găsim surse de finanţare şi principala sursă poate să vină din combaterea evaziunii la TVA. Nu ne dăm deloc înapoi de la această responsabilitate şi vom face tot ceea ce este posibil să continuăm măsurile care au fost deja implementate în acest sens”.
Conform previziunilor economice de toamnă ale Comisiei Europene, deficitul public al României este estimat la 6,3% din PIB în 2023, semnificativ mai mare decât cel aşteptat de guvernul de la Bucureşti. Pentru 2024, deficitul este prognozat la 5,3%, o diminuare ajutată şi de măsurile de consolidare fiscală care urmează să fie implementate din ianuarie.