Senatul a adoptat noua lege a pensiilor
Noua lege a pensiilor, elaborată de Executivul de la Bucureşti, a trecut de Senat.
Bogdan Matei, 15.11.2023, 11:59
Pe de o parte, mulţi dintre cei aproape cinci milioane de pensionari români sunt printre cei mai săraci cetăţeni ai Uniunii Europene: o pensie medie lunară atinge, potrivit Institutului Naţional de Statistică, echivalentul a circa 400 de euro. Pe de alta, 2024 va fi în România ceea ce presa numeşte un super-an electoral, jalonat de alegeri europarlamentare, locale, legislative şi prezidenţiale.
Astfel că actualul guvern de coaliţie, PSD-PNL, a ales, scriu tot ziarele, să împletească justiţia socială cu calculele politice şi să le ofere pensionarilor majorări semnificative de venit, înainte de a-i chema la urne. Net majoritari în Senat, social-democraţii şi liberalii au adoptat, marţi, în ritm accelerat şi fără emoţii, noua lege a pensiilor, elaborată de Guvern.
Potrivit noului act normativ, pensionarii vor beneficia anul viitor de două majorări. De la 1 ianuarie, toate pensiile din sistemului public vor creşte cu 13,8%, pentru a acoperi inflaţia galopantă din ultima vreme. Pe 1 septembrie, pensiile se vor recalcula potrivit unei noi formule, despre care ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu (PSD), susţine că va elimina inechităţile dintre românii care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în perioade diferite, precum şi dintre femei şi bărbaţi.
Senatorul Lucian Romaşcanu, liderul de grup al PSD, salută această corecţie, fiindcă nu poţi să ai acelaşi termen de cotizare, pe aceeaşi poziţie profesională, şi să ai pensii diferite”. La rândul său, liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a recunoscut că legea este perfectibilă, dar reprezintă un pas înainte. Deşi aflată în opoziţie, după ce a guvernat până acum câteva luni alături de PSD şi PNL, UDMR a votat în favoarea documentului, pentru că, afirmă senatorii Uniunii, recalcularea pensiilor este binevenită.
Tot din opoziţie, senatorii USR şi AUR s-au abţinut de la vot şi au criticat faptul că Puterea nu a identificat o sursă de finanţare sustenabilă pentru majorările semnificative de pensii. Liderul de grup al senatorilor AUR, Claudiu Târziu, preciza că n-am votat contra legii, pentru că o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.
Impactul bugetar al majorării pensiilor, spuneau, săptămâna trecută, liberalii înşişi, va fi de circa trei procente din Produsul Intern Brut, mult mai mare decât se estimase iniţial. Ministrul PNL al Finanţelor, Marcel Boloş, adăuga că majorarea pensiilor este o prioritate, dar şi o responsabilitate pentru guvern, care trebuie să se asigure că menţine stabilitatea financiară a ţării.
Odată trecută de Senat, noua lege intră pe agenda Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. Majoritari şi în Cameră, parlamentarii puterii, anticipează comentatorii, o vor adopta la fel de rapid. După care actul normativ mai trebuie doar promulgat de preşedintele Kalus Iohannis, aflat, momentan, într-un lung turneu african.