Cash sau card?
În România, limitarea plăților făcute de către persoane fizice către firme la doar 5.000 de lei pe zi a stârnit îngrijorarea multor oameni și chiar a experților.
Mihai Pelin, 07.11.2023, 11:59
După ce Guvernul a limitat plăţile în numerar, în încercarea de a controla evaziunea fiscală, mai multe bănci din România au anunţat în ultimele zile creşteri de comisioane pentru operațiunile cash. Premierul Marcel Ciolacu a avut recent o întâlnire cu membrii Asociaţiei Române a Băncilor, în urma căreia s-a stabilit că aceste comisioane bancare nu vor creşte nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice. În plus, reprezentanţii Executivului şi cei ai bancherilor au stabilit un mecanism permanent de consultare, la care să participe şi Banca Naţională.
România nu are o problemă economică și are resurse naturale şi forţă de muncă bine calificată, investiţii străine în creştere şi un nivel ridicat al investiţiilor publice. Pentru a asigura sustenabilitatea economică avem nevoie, însă, de combaterea evaziunii fiscale, reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea performanţei în administraţia publică, a afirmat premierul în cadrul întâlnirii. Subiectul important rămîne însă cel legat de măsura privind plăţile în numerar. Marcel Ciolacu a declarat că sunt preocupări îndreptăţite care au apărut în spaţiul public şi care trebuie analizate.
Marcel Ciolacu: Este o problemă la micii întreprinzători şi acolo cu plăţile cash să nu se facă cozi interminabile la bancă. Cred că nimeni nu îşi doreşte acest lucru. De asta vreau să stau de vorbă şi cu IMM-urile şi cred că pe grupe de produse.
La rândul său, fostul premier Nicolae Ciucă, liderul PNL, spunea că problema plăţilor în numerar trebuie revizuită după o analiză. Nicolae Ciucă: Ori să revină la 10.000 lei şi asta înseamnă că se foloseşte prevederea de dinainte, ori să vină după această consultare cu specialiştii.
În paralel, grupurile parlamentare ale PNL au iniţiat un proiect de lege prin care se revine la pragurile anterioare privind limita de cash care poate să fie folosită la tranzacţii de către persoanele fizice şi de către cele juridice. Adrian Cozma, deputat PNL: Revenim la forma iniţială a legii 70 din 2015, prin care plafoanele rămân 50.000 lei pentru persoanele fizice, tranzacţiile între persoanele fizice, şi 10.000 lei între societăţile comerciale, aşa cum este normal.
Măsura limitării plăţilor în numerar la 5000 lei, dispusă de Guvern, este criticată și de reprezentanţii Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, care o consideră ineficientă. În opinia lor, desi aceasta urmăreşte reducerea evaziunii fiscale ar putea avea un efect invers celui aşteptat.
La rândul lor, specialiştii spun că măsura maschează incapacitatea statului de a colecta taxele, iar băncile vor încasa mai mulţi bani din plăţile cu cardurile. Analiştii amintesc şi despre situaţia din anul 2013, din Cipru, când primele două mari bănci au fost restructurate şi cetăţenii nu au putut să scoată de pe cardurile bancare decât maximum 50 euro zilnic.
Unii consideră că limitarea plăţilor cash pentru persoanele fizice înseamnă un control asupra averii acestora din partea statului şi a sistemului bancar.