Instruire pentru piloţii ucraineni
Primele avioane de luptă F16 de fabricație americană pe care Olanda le donează Ucrainei vor ajunge la centrul de antrenament din România în două săptămâni.
Roxana Vasile, 01.11.2023, 12:06
Primele avioane de luptă F16 fabricate în SUA pe care Țările de Jos le donează Ucrainei vor ajunge în centrul de antrenament din România în termen de două săptămâni – a declarat, la începutul acestei săptămâni, premierul olandez în exercițiu Mark Rutte. Mă aștept ca rachetele Patriot să fie livrate în curând, pentru a ajuta Ucraina în iarna care urmează. Și aceeași viteză este valabilă pentru F16, a spus Mark Rutte, în timpul unei videoconferințe cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, postată pe X, fostul Twitter, și citată de The Guardian.
Deocamdată, nu este cunoscut numărul avioanelor dislocate de Olanda pentru centrul din România. Forțele aeriene olandeze operează 42 de avioane de luptă F16, iar la mijlocul lunii august premierul Rutte s-a angajat să doneze o parte din ele Ucrainei. Danemarca, Norvegia și Belgia au anunțat, de asemenea, că vor oferi Kievului avioane F16.
Anterior, pe 29 august, România, Olanda și compania Lockheed Martin semnaseră o scrisoare de intenție pentru înființarea unui centru de pregătire pentru F16. A fost gândit ca un centru regional pentru țările NATO, cu sediul la Baza 86 aeriană de lângă Fetești, dar de care să beneficieze și piloții ucraineni. Documentul a fost semnat la Toledo, în Spania, unde a avut loc reuniunea informală a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană, de către România în calitate de țară-gazdă, de Olanda ca țară furnizoare de avioane pentru instruire și de compania producătoare a aeronavelor Lockheed Martin.
Înființarea centrului la Baza 86 Aeriană Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță este menită să sprijine dezvoltarea competențelor piloților români în operarea aeronavelor F16 și în derularea unui spectru variat de misiuni strategice, spunea ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr. Dar, prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina, completa ministrul, conform unui comunicat al MApN.
Altfel spus, România se alătură altor naţiuni aliate, cum ar fi Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia şi Marea Britanie, în susţinerea pregătirii piloţilor ucraineni pentru utilizarea, în viitor, a aeronavelor F16.