România şi schimbările climatice
Banca Mondială a elaborat pentru România un Raport privind Clima şi Dezvoltarea.
Sorin Iordan, 25.10.2023, 11:31
România este foarte vulnerabilă la inundaţii şi la secetă, iar impactul acestor calamităţi este resimţit în diferite sectoare, se arată în Raportul de Ţară privind Clima şi Dezvoltarea elaborat pentru România de Banca Mondială. Documentul, făcut public marţi, arată că din 1970 până în 2021, inundaţiile au fost cel mai sever dezastru asociat cu vremea în România în ceea ce priveşte numărul de evenimente, numărul de persoane afectate şi pagubele totale.
Pierderile medii anuale cauzate de inundaţii ar putea ajunge la 1,7 miliarde de euro, iar în zonele unde riscul de inundaţii este semnificativ peste 150.000 de persoane ar putea fi afectate. Autorii raportului atrag atenţia că, pe de altă parte, disponibilitatea resursei de apă în România este aproximativ la jumătate din media Uniunii Europene.
În 2022, România s-a confruntat cu una dintre cele mai severe secete înregistrate vreodată, care a perturbat rezervele de apă din 220 de localităţi, a redus cu o treime producţia de energie din surse hidro şi a expus la riscuri alte surse de energie, precum cea nucleară. De asemenea, a redus producţia agricolă cu cel puţin 25%, a crescut incendiile de pădure de şapte ori şi a cauzat restricţii de navigaţie pe Dunăre.
În acest context, Banca Mondială apreciază că sunt necesare investiţii majore pentru siguranţa barajelor, reabilitarea barajelor deteriorate, retehnologizarea pentru utilizarea în mai multe scopuri noi şi ajustarea la noile regimuri hidrologice.
Prezent la dezbaterea prilejuită de lansarea raportului Băncii Mondiale, preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că efectele schimbărilor climatice devin tot mai acute pentru români şi afectează negativ economia naţională. El este de părere că există potenţial pentru a îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii cetăţenilor şi, în acelaşi timp, pentru a parcurge procesul decarbonizării, necesar atingerii neutralităţii climatice.
Klaus Iohannis: “Răspundem provocărilor climatice prin măsuri de adaptare la noile realităţi, dar şi prin măsuri de atenuare, adică prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. România este parte a proceselor internaţionale de tranziţie climatică ce vor aduce inevitabil modificări importante în numeroase sectoare ale vieţii şi activităţii noastre. Este esenţial să ne asigurăm că tranziţia climatică va fi echitabilă, incluzivă şi compatibilă cu creşterea economică.”
Raportul Băncii Mondiale privind Clima şi Dezvoltarea arată că, în cazul în care România va lua măsuri pentru îmbunătăţirea rezilienţei la schimbările climatice şi pentru reducerea emisiilor de carbon, îşi poate creşte venitul naţional de aproape trei ori în următorii 30 de ani. Experţii Băncii estimează că investiţiile necesare pentru decarbonizarea sistemului energetic vor depăşi 344 de miliarde de euro până în 2050, echivalentul a aproximativ 3% din PIB-ul României.