O nouă reducere a cheltuielilor publice
Guvernul român adoptă noi măsuri de diminuare a cheltuielilor publice.
Bogdan Matei, 25.10.2023, 11:59
Guvernul de coaliție PSD-PNL de la București anunță că va continua să promoveze rigoarea în utilizarea banilor publici, cu scopul declarat de a reduce deficitul bugetar. Executivul a elaborat o nouă ordonanţă de urgenţă privind diminuarea cheltuielilor la sfârşit de an. Proiectul a fost deja pus, marți, în dezbatere publică de ministerul de Finanţe.
Acesta impune restricţii pentru instituţiile publice şi primării, inclusiv legate de organizarea de festivaluri şi competiţii. Ordonatorii de credite nu mai pot încheia angajamente legale pentru furnituri de birou, alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare sau reparaţii curente. Actul normativ prevede şi că plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de angajaţii de la stat va fi amânată pentru 2024.
Premierul social-democrat Marcel Ciolacu spune, totuși, că nimeni nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că sunt suficiente fonduri la buget pentru plata salariilor şi a celorlalte cheltuieli la care statul s-a angajat. Iar pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie cu indicele inflaţiei, 13,5%. Avem bani suficienţi să acoperim pensii, salarii, funcţionarea statului şi toate investiţiile” – susține șeful guvernului.
Media notează că noile măsuri decise de Executiv survin la scurt timp după ce, luni, datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) relevă că Ungaria (6,6%) şi România (6,3%) sunt ţările cu cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental dintre toate cele 27 de membre ale Uniunii. Potrivit aceleiași surse, România a înregistrat un deficit de de 5,9% din Produsul Intern Brut în primele trei luni din 2023 şi de 6,3% în trimestrul patru din 2022.
Între timp, din opoziție, USR şi Forţa Dreptei acuză, într-o moțiune simplă împotriva ministrului PNL al Finanțelor, Marcel Boloş, că în mandatul acestuia cheltuielile, de fapt, au explodat. Conform iniţiatorilor moţiunii, pentru a strânge bani în vistieria guvernamentală, Boloş şi Ciolacu au decis să taie veniturile contribuabililor cu încă o rundă de creşteri de taxe şi au lovit în micii antreprenori. Ei ar fi ales un câştig financiar pe termen scurt în detrimentul stabilităţii şi prosperităţii pe termen lung.
De pe băncile Puterii, deputatul PSD Gabriel Zetea își apără echipa și subliniază că Guvernul trebuie să adopte măsuri prin care să limiteze cheltuirea banului public. Instituţiile publice, mai spune el, trebuie să arate că strâng cureaua şi că nu fac risipă la final de 2023. De anul viitor, promite Zetea, vor intra în vigoare şi măsuri privind ajustările fiscale pentru întreprinzătorii privaţi. Și comentatorii politici se așteaptă ca 2024 să fie un an mai vesel, deopotrivă pentru sectorul public și pentru cel privat, fiindcă întreaga clasă politică se va strădui să seducă electoratul înaintea alegerilor europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale.