FNT
La București este în plină desfășurare Festivalul Naţional de Teatru.
Roxana Vasile, 23.10.2023, 11:37
Piese românești şi din străinătate, dezbateri, expoziţii şi lansări de carte de teatru – toate sunt programate în cadrul celei de-a 33-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) de la Bucureşti. Din oferta evenimentului din acest an, ce a debutat vineri și se va încheia pe 30 octombrie, nu lipsesc nici spectacolele-lectură, atelierele de creaţie, evocările, prezentările de instituţii şi proiecte culturale, întâlnirile cu artişti invitaţi, spectacolele radiofonice ori evenimentele online.
Echipa curatorială a Festivalului, compusă din criticii de teatru Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, a optat pentru creatori cu estetici diferite şi limbaje teatrale variate, alegând producţii pe care le-a considerat relevante pentru tema din acest an: ‘FNT, laboratoarele sensibilului’. Ceea ce face că, timp de 11 zile, manifestarea teatrală de amploare include 30 de producţii de teatru din România şi 3 spectacole străine. Selecţia autohtonă a fost realizată din peste 150 de spectacole montate în stagiunea 2022-2023, produse de teatre de stat şi independente din Bucureşti şi din ţară.
Onoarea de a deschide, vineri seara, Festivalul bucureștean i-a aparținut, însă, unuia din spectacolele invitate – ‘Catarina şi frumuseţea de a ucide fascişti’, textul şi regia Tiago Rodrigues, o producţie a Teatrului Naţional din Lisabona, Portugalia.
Pe întreg parcursul FNT, este deschisă expoziţia ‘George Banu / La frontiera cortinei’, dedicată regretatului om de cultură francez de origine română, personalitate de anvergură internațională, teatrolog, critic de teatru, cercetător, profesor universitar pe continentele european și american, doctor honoris causa al mai multor universități din Franța, România și din alte țări ale Europei și Americii.
La Teatrul Odeon, în centrul Capitalei, expoziţia de caricaturi ‘Scaune’, semnată de Marius Damian, cuprinde peste 200 de lucrări strânse în perioada anilor 2020-2023 şi dedicate oamenilor scenei – fie ei actori, regizori, scenografi sau critici.
Forumul Cultural Austriac prezintă, în cadrul FNT, două expoziţii, iar Radio România oferă publicului ascultător spectacolele ‘Regele, bufonul şi domnii şobolani’, respectiv ‘Bucureşti – Underground’. Să amintim și de târgul de carte organizat pentru lansarea şi prezentarea unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice.
Într-un cuvânt, ediţia de anul acesta, cu numărul 33, a Festivalului Naţional de Teatru este una specială, dorindu-se o reflexie a transformărilor din teatrul actual, un loc al întâlnirilor între generaţii şi al educării gustului teatral – după cum afirma preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER), Dragoş Buhagiar.