Progrese spre Schengen
La Luxemburg au fost discutate progresele României pentru aderarea la Spațiul de liberă circulație.
Daniela Budu, 20.10.2023, 12:41
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a lăudat progresul României în domeniul controlului frontierelor, al migraţiei şi azilului, în cadrul discuţiilor purtate la Luxemburg, la secţiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, organizat de Preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene.
Sunt optimistă, pentru că România şi Bulgaria demonstrează de fiecare dată şi cu fiecare proiect că sunt pregătite – a declarat oficialul european.
Potrivit unui comunicat al ministerului de Interne de la București, delegaţiile României şi Bulgariei și-au prezentat măsurile adoptate în vederea consolidării controlului frontierelor şi întăririi securităţii UE. Iar un punct central al intervenţiei delegaţiei României l-a constituit prezentarea rezultatelor excelente ale Proiectului-pilot agreat de România cu Comisia Europeană în luna martie 2023, care a fost deja implementat la frontiera cu Serbia în ultimele 6 luni, menționează comunicatul.
Oficialul european s-a arătat impresionat de succesul proiectului, subliniind că, prin rezultatele excelente ale măsurilor puse în aplicare de România, acesta este un model pentru toate statele membre. Mai mult, spune comisarul, rezultatele bune obţinute de România şi Bulgaria în gestionarea proiectelor-pilot privind migraţia – sunt un argument în plus în favoarea aderării la Spaţiul european de liberă circulaţie.
La rândul său, preşedinţia spaniolă a Consiliului a reconfirmat că finalizarea procesului de aderare este o prioritate a sa, pentru care va continua să lucreze şi speră că aceasta va fi un succes.
Mai trebuie menționat că mai multe state membre au recunoscut progresele celor două țări și au susținut, la Luxemburg, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Austria și Olanda, care au blocat la sfârșitul anului trecut aderarea celor două țări, nu au prezentat în cadrul Consiliului niciun argument pentru blocarea intrării în Spațiul de liberă circulație şi nici ce ar putea face pentru a accede la acesta.
Consiliul pentru afaceri interne nu implică un vot sau o promisiune pentru aderarea României şi Bulgariei, însă faptul că din nou toate statele membre au discutat subiectul nu este de trecut cu vederea. Toate acestea în condițiile în care în cadrul Consiliului a fost parafată, practic, reluarea controalelor la câteva dintre cele mai importante frontiere ale continentului, în actualul context european marcat de migraţie şi ameninţări teroriste. Astfel, miniştrii comunitari de interne au admis, în cadrul reuniunii, că statele membre trebuie să-i verifice mai bine pe migranţii şi pe solicitanţii de azil şi să-i expulzeze mai repede pe cei consideraţi un risc pentru securitate.
În context, zece țări au introdus controalele temporare la frontierele lor, unele pe toată graniţa, altele doar pentru o parte. Motivul principal îl reprezintă conflictul dintre Israel şi Palestina, cel care ar putea creşte riscul violenţei în interiorul Europei, aşa cum s-a întâmplat în cazul atacului din Belgia.