Drogurile, în atenţia CSAT
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării tratează, în premieră, traficul şi consumul de droguri drept risc major la adresa siguranţei naţionale.
Bogdan Matei, 13.10.2023, 11:57
Decenii în şir, despre România s-a spus că e imună la flagelul drogurilor, care făcea, deja, ravagii în vestul Europei sau în America de Nord, încă din secolul trecut. Până în 1989, statul poliţienesc creat de dictatura comunistă era, practic, impermeabil pentru traficanţi.
Ulterior, au apărut teorii socio-economice potrivit cărora românii au ieşit din comunism prea săraci ca să aiba bani de dat pe droguri. Aceste iluzii liniştitoare s-au spulberat, treptat, iar astăzi în cartierele cele mai paupere ale Bucureştiului, pe care locuitorii înşişi le numesc ghetouri, drogurile se vând pe stradă, la lumina zilei.
Marile festivaluri de muzică techno şi genuri conexe, precum Untodl (Cluj) sau Neversea (Constanţa) dau, de fiecare dată, Poliţiei ocazia să anunţe câţi consumatori a mai identificat şi câţi dealeri a mai reţinut. O reţea destructurată într-un liceu prestigios din Bucureşti număra printre membri progeniturile unui angajat al ministerului de Externe şi unuia de la Procuratură.
Săptămâna acesta, o judecătoare de la Secţia penală a Tribunalului Suceava a fost arestată pentru 30 de zile, sub acuzaţiile de luare de mită, posesie de droguri şi divulgare de informaţii nedestinate publicităţii, pe care le livra, se pare, unor traficanţi deja urmăriţi.
Dar şocul cel mai puternic resimţit în societate a avut loc în august, când un tânăr şofer drogat, şi acela dintr-o familie foarte bogată, a ucis într-un accident auto doi oameni, în staţiunea 2 Mai, de la Marea Neagră.
După tot acest serial sinistru, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, condus de preşedintele Klaus Iohannis, a decis, joi, constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru prevenirea şi combaterea eficientă a riscurilor generate de traficul şi consumul de droguri. Acesta va fi format din secretari de stat, reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii, procurori şi specialişti antidrog, toţi coordonaţi de Guvern.
Este, remarcă mass-media, pentru prima dată când traficul şi consumul de droguri sunt tratate ca risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale. Grupul va elabora un plan comun de acţiune, cu obiective, măsuri şi responsabilităţi clare, pentru prevenirea şi combaterea eficientă a riscurilor generate de trafic şi consum. Vor fi constituite grupuri de lucru operaţionale şi la nivel judeţean, fiindcă flagelul bântuie peste tot. Executivul va analiza cadrului legislativ ce vizează traficul şi consumul de droguri şi va formula propuneri privind modificarea şi completarea actelor normative, pentru eliminarea lacunelor.
Tot joi, Guvernul a anunţat suplimentarea numărului de posturi de procurori la DIICOT (parchetul antiterorism şi antimafia). 25 de noi angajaţi vor fi repartizaţi pentru combaterea traficului de droguri în Bucureşti şi în judeţul-satelit Ilfov, precum şi în alte puncte sensibile din ţară.