Relațiile româno-ungare, examinate la Budapesta
Ungaria sprijină aderarea României la Spaţiul Schengen.
Roxana Vasile, 12.10.2023, 11:59
Ungaria sprijină aderarea României la Spaţiul Schengen, iar dacă aceasta nu se va produce până vara viitoare, Budapesta va aduce subiectul în discuţie când va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de președintele maghiar, dna Katalin Novák, care l-a invitat, în capitala ungară, pe președintele Klaus Iohannis, în prima vizită a unui șef al Statului român în Ungaria în ultimii 14 ani.
În cadrul convorbirilor au fost atinse cele mai importante subiecte de pe agenda europeană, prilej pentru Klaus Iohannis să reitereze angajamentul României pentru o Uniune unită, mai puternică şi mai rezilientă:
„Discuţiile noastre au evidenţiat sprijinul ambelor state pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii. Am reiterat susţinerea fermă a României pentru adoptarea, până la finele acestui an, a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova.”
Pe de altă parte, la Budapesta s-a discutat și despre oportunităţile de dezvoltare a cooperării bilaterale economice şi a infrastructurii. Preşedinta Ungariei, Katalin Novák, a punctat că proiecte de exploatare a gazelor naturale precum ʹNeptun Deepʹ, din Marea Neagră, ar trebui sprijinite financiar de Uniunea Europeană. „Semnalez intenţia Ungariei de a cumpăra gaz şi mai mult, pentru că astfel am putea diversifica în continuare resursele energetice actuale şi am reduce dependenţa de Rusia. Suntem în discuţii pe această temă”, a spus Katalin Novak.
România poate să devină un partener şi un furnizor relevant de energie pentru țara vecină – a venit replica din partea președintelui Klaus Iohannis. Care a profitat de vizita sa la Budapesta pentru a declara că autorităţile române își exprimă disponibilitatea deplină de a acţiona pentru consolidarea dialogului şi a cooperării bilaterale, fiind absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate.
În plus, în viziunea părţii române, cooperarea economică trebuie structurată prin proiecte de interes comun, nediscriminatorii pe criterii de etnie, care să nu fie limitate doar la anumite părţi ale României şi care trebuie finanţate cu respectarea legislaţiei româneşti şi europene, precum şi cu acordul părţii române. „Suntem deschişi să sprijinim investiţiile ungare pe tot teritoriul ţării noastre şi vom încuraja companiile româneşti să investească în continuare în Ungaria.” – a declarat Klaus Iohannis.
Șeful de stat român a amintit că persoanele aparţinând minorităţilor naţionale contribuie la crearea şi consolidarea unor punţi de legătură între statul de cetăţenie – singurul care are răspunderea pentru protecţia drepturilor acestora – şi statul înrudit. Într-un cuvânt, România este pe deplin hotărâtă să acţioneze pentru consolidarea dialogului şi a cooperării cu Ungaria şi pentru a oferi şi mai multă substanţă Parteneriatului Strategic care leagă cele două țări