România contribuie la menţinerea păcii în Kosovo
Bucureştiul anunţă că-şi va suplimenta contribuţia la forţa de menţinere a păcii din Kosovo.
Bogdan Matei, 05.10.2023, 11:28
România va disloca în perioada imediat următoare o companie de infanterie, nominalizată ca parte a rezervei strategice în cadrul operațiunii NATO din Kosovo – a informat ministerul Apărării de la Bucureşti.
Decizia vine ca urmare a autorizării de către Consiliul Nord Atlantic a suplimentării forțelor pentru gestionarea situației curente din Balcanii de Vest. Bucureştiul și-a asumat, ca membru al NATO și al Uniunii Europene, angajamentul de a contribui cu forțe și mijloace militare la efortul de menținere a unui mediu stabil de securitate în regiunea balcanică, consacrată istoric drept butoiul cu pulbere ale Europei”.
Alături de Spania, Grecia, Cipru și Slovacia, România este una dintre cele cinci țări membre ale Uniunii Europene care nu recunosc statul kosovar, iar trupele sale se află acolo sub mandat internaţional, pentru a prezerva pacea fragilă dintre comunităţi. În acest moment, România are dislocați în teatrele de operații din Balcanii de Vest aproape 330 de militari, dintre care aproximativ 250 în Bosnia și Herțegovina și circa 80 în Kosovo.
Tensiunile din Kosovo s-au amplificat din nou, după ce o bandă paramilitară, compusă din câteva zeci de bărbaţi, a ucis, la sfârşitul lunii trecute, un poliţist kosovar albanez şi a rănit un altul în apropierea satului Banka, în nordul provinciei. Trei membri ai acestui comando, toţi sârbi din Kosovo, au fost, ulterior, ucişi în cursul unei operaţiuni lansate de forţele speciale ale poliţiei kosovare. Desfășurarea de trupe sârbești la granița cu Kosovo amintește de comportamentul Rusiei față de Ucraina înainte de invadarea acesteia – a afirmat ministrul kosovar de Externe, Donika Gervalla-Schwarz.
Ea susține că nu a existat o asemenea concentrare de trupe în ultimii ani”, iar armamentul pe care îl au acolo, tancurile, ne creează o senzație proastă, pentru că nu știm cum va răspunde comunitatea internațională”. Gervalla-Schwarz a cerut Uniunii Europene să ia măsuri împotriva Serbiei, precum înghețarea statutului său de candidat la admitere.
Încă de săptămâna trecută, Statele Unite anunțaseră că monitorizează o masare îngrijorătoare a armatei sârbe de-a lungul frontierei cu Kosovo.
Tot săptămâna trecută, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că nu intenţionează să ordone trupelor sale să treacă graniţa cu fosta provincie sârbă, cu populație majoritar albaneză, care și-a proclamat independența față de Belgrad în 2008. O escaladare a conflictului ar dăuna aspiraţiilor Serbiei de a adera la Uniunea Europeană – afirmă Vucic. Ulterior, comandantul armatei sârbe, generalul Milan Moisilovic, a declarat că a dispus retragerea a circa jumătate din cei peste opt mii de militari masaţi pe frontieră.