Bani de la UE prin PNRR
România a primit 2,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană, a doua tranşă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Sorin Iordan, 02.10.2023, 11:40
Comisia Europeană a virat României, la finele săptămânii trecute, 2,76 de miliarde euro, a doua cerere de plată din cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă – PNRR. Executivul Comunitar a transmis că plata a fost posibilă în urma îndeplinirii de către România a celor 49 de jaloane şi obiective legate de a doua tranşă.
Ele acoperă reforme cheie în domenii precum tranziţia verde şi digitală – adoptarea legii privind decarbonizarea şi intrarea în vigoare a legii privind serviciile de cloud utilizate în sectorul public, a arătat Bruxelles-ul.
Totodată, România a prezentat şi reformele pentru îmbunătăţirea aplicării politicilor publice, a promovării turismului şi culturii, a dezvoltării resurselor umane în sectorul sănătăţii, a îmbunătăţirii colectării taxelor şi sustenabilităţii pensiilor, a modernizării infrastructurii sistemului de educaţie, precum şi a întăririi independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei.
Şeful guvernului de la Bucureşti, social-democratul Marcel Ciolacu, a salutat anunţul Comisiei. El a spus că Executivul român are datoria de a gestiona eficient şi transparent aceşti bani, care sunt destinaţi unor reforme-cheie pentru tranziţia verde şi digitală a ţării. Ciolacu a adăugat că Guvernul României se concentrează acum şi pe finalizarea tuturor jaloanelor şi ţintelor aferente celei de-a treia cereri de plată pentru a o transmite cât mai curând Comisiei Europene şi a creşte astfel şansele de a primi mai rapid a treia tranşă de bani.
La rândul său, şeful Senatului României, Nicolae Ciucă, preşedintele Partidului Naţional Liberal, în coaliţie cu PSD la guvernare, a declarat că folosirea chibzuită a banilor de la Bruxelles se va vedea în stabilitatea bugetului şi ar urma să aibă un efect multiplicator, care va duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii fiecărui român.
Liderul PNL a precizat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă contractat de România este unul complex şi că doar pentru această a doua cerere de plată au fost depuse, în total, peste 3.000 de documente.
Plăţile din cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, instrument cheie aflat în centrul programului european NextGenerationEU, se bazează pe performanţă şi depind de implementarea de către România a investiţiilor şi reformelor stabilite în propriul plan.
România a prezentat Comisiei Europene a doua cerere de plată în decembrie 2022, iar în iunie 2023 Bruxelles-ul a aprobat o evaluare preliminară parţial pozitivă a acesteia, dar a găsit că două jaloane legate de investiţiile în energie nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. Comisia a recunoscut însă că România a luat deja măsuri în vederea îndeplinirii acestora. PNRR-ul României va fi finanţat cu peste 29 miliarde de euro, în granturi şi împrumuturi. Valoarea cumulată a fondurilor intrate în ţară, până în prezent, prin PNRR se ridică la aproape 10 miliarde euro.