Războiul şi transportul de cereale ucrainene, pe agenda Adunării ONU
Prezent la Adunarea Generală a ONU, președintele Klaus Iohannis a cerut Rusiei să deblocheze transportul grânelor ucrainene pe Marea Neagră.
Corina Cristea, 21.09.2023, 11:59
“România este vecinul direct al războiului continuu de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei şi am acţionat cu toată energia noastră pentru a contribui substanţial la securitatea şi stabilitatea regionale şi internaţionale”, a declarat șeful statului român de la tribuna Națiunilor Unite din New York. În discursul susținut în fața liderilor mondiali prezenți la Adunarea Generală a ONU, Klaus Iohannis a apreciat că “acest război a demonstrat că Marea Neagră necesită mai multă atenţie la nivel global, fiind de importanţă strategică pentru securitatea transatlantică”:
“Regiunea noastră, zona extinsă a Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi ale războiului său hibrid şi ale interfeţelor sale maligne. România a susţinut constant necesitatea de a menţine aşa-numitele conflicte prelungite sau îngheţate din regiune pe agenda noastră de interes prioritar. De asemenea, România a fost în prima linie în sprijinirea, într-o manieră multidimensională, a partenerilor vulnerabili din regiune. Astfel, am oferit sprijin substanţial vecinului nostru, Republica Moldova, ţara cea mai afectată de război după Ucraina.”
Liderul de la București a reiterat și apelul către Moscova de a înceta blocarea inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, subliniind că prin decizia luată în vară și prin atacarea porturilor ucrainene, Rusia amplifică şi mai mult criza alimentară globală. Totodată, președintele Klaus Iohannis a reamintit că România a facilitat livrarea unor cantități considerabile de cereale ucrainene – peste 25,5 milioane de tone – și a promis că partenerii cei mai vulnerabili nu vor fi abandonați, în special cei din ţările mai puţin dezvoltate, inclusiv din Africa.
Despre tranzitul cerealelor ucrainene şi exportul acestor produse în statele prin care se face tranzit șeful statului român a discutat la New York și în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi vicepremierul bulgar, Mariya Gabriel. La finalul întrevederii, președintele Klaus Iohannis a afirmat că au fost găsite soluţii pentru gestionarea exporturilor cerealelor ucrainene, anume crearea unui sistem de autorizare, astfel încât fermierii din România să nu fie afectaţi.
”O parte semnificativă din acest tranzit se desfăşoară prin România şi, pe de altă parte, este extrem de important să gestionăm exportul nedeclarat al acestor produse, spre exemplu spre pieţele din România. Împreună cu partea ucraineană, Guvernul României a găsit soluţii care au fost agreate şi de Comisie”, a mai spus Klaus Iohannis.