Deltă şi drone
În sud-estul României continuă să cadă fragmente de dronă, cel mai probabil ruseşti.
Bogdan Matei, 14.09.2023, 11:12
Ministerul de Externe de la Bucureşti a informat şi se consultă cu aliaţii din NATO asupra evoluţiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, după descoperirea a noi fragmente de dronă, foarte probabil rusească, pe teritoriul românesc. Este al treilea astfel de incident în ultimele zile, iar însărcinatul cu afaceri al ambasadei Federaţiei Ruse a fost convocat la sediul ministerului de Externe.
Diplomaţia română a cerut, din nou, ferm, „încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene şi a escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate, inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina”. Bucureştiul insistă, totodată, pentru „respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României”.
Între timp, ministerul Apărării precizează că nu sunt elemente care să trimită la ideea că a fost un atac intenţionat asupra României”, iar în spaţiul aerian al ţării nu au fost zboruri neautorizate sau violări ale spaţiului aerian. Comunicatele oficiale nu diminuează, însă, angoasele omenilor care trăiesc lângă graniţă. Localnici din Delta Dunării au primit, deja, mesaje RO-ALERT, în care sunt avertizaţi cu privire la faptul că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, pe fondul atacurilor armatei ruse de invazie asupra Ucrainei.
Mesajul a fost transmis conform unei hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Oamenii sunt sfătuiţi să îşi păstreze calmul şi să se protejeze în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În paralel, un detaşament de militari genişti a instalat într-un sat două adăposturi din elemente prefabricate din beton, pe care le-au predat autorităţilor locale.
Toată lumea pare că se aşteaptă ca astfel de incidente să se repete. Rușii țintesc frecvent porturile fluviale Ismail și Reni, din sudul Basarabiei, teritoriu românesc răsăritean anexat de Uniunea Sovietică stalinistă în 1940, în urma unui ultimatum, și preluat de Ucraina în 1991, ca stat succesor. Aceste porturi sunt o ieşire importantă pentru exporturile ucrainene, după ce, în iulie, Rusia s-a retras din acordul privind tranzitul cerealelor prin Marea Neagră. Esențiale pentru transportul mărfurilor pe Dunăre, Reni se afla la circa 13 kilometri în linie dreaptă de orașul românesc Galați, iar Izmail e pe braţul Chilia al Deltei, devenit graniţă între România şi Ucraina.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus şi el, încă de săptămâna trecută, că nu există nici o informație care să indice un atac intenționat al Rusiei. El a amintit că incidente similare au mai avut loc în Polonia. Însă evenimentele din România, avertizează Stoltenberg, demonstrează riscul unui accident” provocat de conflictul din Ucraina. Opinia e împărtăşită şi de analiştii militari de la Bucureşti, care sublinează că armata rusă nu-i faimoasă nici pentru rigoare, nici pentru scrupule, cu atât mai puţin în vreme de război.