Reuniune regională la Atena
La inițiativa premierului grec, șefi de stat și de guvern s-au reunit la Atena, la 20 de ani de la summitul la care s-au pus bazele lărgirii UE către Balcanii de Vest.
Corina Cristea, 22.08.2023, 11:59
La împlinirea a două decenii de la summitul de la Salonic, în Grecia, la care s-au pus bazele lărgirii UE către Balcanii de Vest, șefi de stat și de guvern au participat la Atena, la invitația premierul grec Kyriakos Mitsotakis, la o reuniune informală.
Menită să facă o trecere în revistă a progresului semnalat în ultimii ani – dezvoltarea cooperării regionale în sud-estul Europei, dar şi provocările ridicate de evoluţiile conflictului din Ucraina – întâlnirea a adus în capitala elenă lideri din Serbia, Muntenegru, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Kosovo, România, Bulgaria, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina, dar și pe preşedinții Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel, respectiv Ursula von der Leyen.
La reuniunea din Grecia a ajuns inclusiv preşedintele Ucrainei, prezenţa lui Volodimir Zelenski la această întâlnire fiind văzută ca un mesaj puternic de sprijin pentru Ucraina şi pentru perspectiva euroatlantică a întregii regiuni. „Trebuie să ne aducem prietenii, viitorii membri ai UE, mai aproape de noi mult mai repede. Vom continua să dărâmăm barierele dintre regiunile noastre”, a postat pe o platformă, preşedinta Comisiei Europene.
Pe lângă tema extinderii UE, întâlnirea s-a concentrat pe securitatea energetică şi pe sancţiunile împotriva Rusiei, la care Belgradul nu a aderat. De altfel, la împotrivirea preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vučić, din declaraţia finală a reuniunii de la Atena a fost eliminat apelul de a se impune sancţiuni Rusiei din cauza agresiunii asupra Ucrainei – relatează Sputnik.
Participanţii au agreat importanţa continuării dialogului constant şi a coordonării privind securitatea şi cooperarea economică regională şi au reafirmat solidaritatea cu Ucraina şi cu Republica Moldova. De asemenea, a fost reafirmat sprijinul pentru procesul de extindere cu Balcanii de Vest şi statele din vecinătatea estică.
În intervenția sa, premierul României, Marcel Ciolacu, a prezentat pe larg sprijinul Bucureștiului pentru Ucraina, precum şi provocările cu care se confruntă fermierii români, pe fondul situației legate de cerealele ucrainene. În acest context, premierul a propus un mecanism european de gestionare a transportului de grâne şi alocarea de fonduri suplimentare pentru industria agroalimentară şi dezvoltarea infrastructurii specifice.
De asemenea, şeful Executivului român a punctat importanţa strategică a extinderii Spaţiului Schengen şi a subliniat necesitatea aderării rapide a României. Inclusiv în cadrul discuțiilor pe care le-a avut cu președinta Comisiei Europene, Marcel Ciolacu a solicitat intensificarea eforturilor comune pentru aderarea României la zona de liberă circulaţie. Nu în ultimul rând, premierul a întărit nevoia de unitate la nivel european şi a propus dezvoltarea unor proiecte regionale comune în domeniul energiei, comerţului şi combaterii ameninţărilor hibride.
La Atena, premierul român a discutat cu omologul grec despre extinderea cooperării bilaterale şi regionale, iar în timpul întâlnirii cu liderul de la Kiev, l-a asigurat pe președintele Zelenski că România este alături de Ucraina până la victoria acesteia şi apoi la reconstrucţia țării.