România – roşu, portocaliu, galben
În timp ce sudul României s-a transformat, marți, într-un adevărat cuptor, în vest, nord și centru vijeliile au făcut prăpăd.
Roxana Vasile, 26.07.2023, 11:44
Iulie nu își dezminte apelativul de lună a lui Cuptor. După câteva valuri episodice deja consumate de căldură, marți sudul țării a fost sub cod roșu de caniculă, temperaturile urcând, pe alocuri, până la 42 de grade Celsius la umbră. A fost cea mai caldă zi de la începutul acestui an – au spus meteorologii, care au emis, totodată, pentru marți, și coduri portocaliu şi galben. A urmat o noapte cu disconfort termic pentru bună parte din țară, cu temperaturi tropicale ce nu au scăzut sub 20 de grade. Din cauza caniculei, pe şosele au fost impuse restricţii de circulaţie pentru maşinile grele. În judeţele avertizate cu cod roşu şi portocaliu, autovehiculelor cu masă mai mare de 7,5 tone li s-a interzis să mai circule între orele 10:00 şi 20:00, excepţie făcând doar transportatorii de persoane și de produse perisabile. S-a decis ca și traficul feroviar să se desfăşoare în condiţii speciale în sud, inclusiv în zona Bucureștiului, în vest, est și sud-est. Viteza de circulaţie a trenurilor a fost redusă cu până la 30 de km/h faţă de cea normală pe segmentele cu temperatură la nivelul şinei de cel puțin 50 de grade Celsius.
Potrivit meteorologilor, de joi, vremea se va răcori, maximele aerului urmând să nu mai treacă de 29 de grade. Raul Ilea, de la Administraţia Naţională de Meteorologie, explică: Este o schimbare de masă destul de rapidă, mai rar se produce pe timpul verii. Avem o diferenţă mare între acest aer tropical care tot domină cam de 2-3 săptămâni partea de sud-sud-est a continentului şi o masă de aer mai rece provenită dinspre nord-centru. E o diferenţă cam de 15-20 de grade între aceste mase de aer şi circulaţia ajută la schimbarea lor, astfel încât joi şi mai ales vineri o să resimţim o împrospătare foarte mare a aerului, ceea ce este destul de bine, pentru că trebuie să ne mai răcorim după atâtea zile calde. Din weekend, din nou, vom asista la creşterea temperaturilor, dar nu la aceleaşi cote ca până acum. Însă, cu siguranţă, de sâmbătă, duminică, săptămâna viitoare, o să vorbim de zile caniculare, cu valori undeva spre 35 de grade în partea de sud a teritoriului.
Pe de altă parte, în regiuni din vestul, nordul și centrul României, vântul a bătut, marți, cu 70-80 km/h, iar izolat chiar şi cu peste 90 km/h. Au fost frecvente descărcări electrice şi a plouat torenţial, depăşindu-se 30-40 l/mp. Vijeliile au doborât copaci, iar acoperişuri au căzut peste maşini. La Oradea, de pildă, o furtună de nici 10 minute a blocat circulaţia.Ţiglele de pe mai multe clădiri pluteau prin aer ca frunzele, acoperişul Bibliotecii Universităţii a fost luat de vânt, iar panouri fotovoltaice au fost proiectate pe trotuare. Zeci de mii de consumatori au rămas fără curent electric.Vijelii au fost anunțate şi pentru miercuri în mare parte din ţară, la capătul unei noi zile încă toride.