Atac rusesc la Gurile Dunării
Războiul dezlănţuit de ruşi în Ucraina a ajuns foarte aproape de România.
Bogdan Matei, 25.07.2023, 12:00
Ministerul Apărării de la Bucureşti precizează că, în acest moment, nu există o ameninţare militară directă la adresa teritoriului naţional sau a apelor teritoriale ale României. Şi ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat că, în prezent, România, ca membru NATO şi al Uniunii Europene, deţine cele mai importante şi mai solide garanţii de securitate din întreaga sa istorie. Ea a avut o convorbire telefonică cu secretarul de stat american, Antony Blinken, alături de care a condamnat atacurile recente ale Moscovei asupra civililor din Ucraina şi asupra infrastructurii fluviale şi maritime, precum şi modul cinic în care Federaţia Rusă afectează securitatea alimentară globală.
Declaraţiile survin după ce un atac rusesc cu drone a lovit o infrastructură portuară ucraineană în regiunea Odesa şi a distrus un hangar cu grâne. Comandamentul operaţional ucrainean din sudul ţării susţine că inamicul a vizat în special porturile din partea ucraineană a Dunării, considerate căi alternative pentru transportul de cereale.
Rușii au țintit, mai exact, porturile fluviale Ismail și Reni, din sudul Basarabiei, teritoriu românesc răsăritean anexat de Uniunea Sovietică stalinistă în 1940, în urma unui ultimatum, și preluat de Ucraina în 1991, ca stat succesor. Portul Reni, esențial pentru transportul mărfurilor pe Dunăre, se află la circa 13 kilometri în linie dreaptă de orașul românesc Galați. Cel puțin trei drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană de acolo, dar o a patra ar fi reușit să lovească un depozit de cereale.
Și șeful administrației orașului portuar Ismail, Rodion Abașev, a confirmat, pe Facebook, atacul cu rachete lansat de Rusia, în urma căruia șase persoane au fost rănite.
Cu o săptămână mai devreme, ruşii au anunțat abandonarea unui acord privind exportul de cereale prin Marea Neagră, adoptat în iulie 2022, sub egida ONU și cu medierea Turciei, ce a permis, în ciuda războiului, exportul a 33 de milioane de tone de produse agricole ucrainene. Potrivit Kievului, peste 400 de milioane de oameni din întreaga lume depind de hrana exportată de ucraineni.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a condamnat ferm” atacurile armatei ruse de invazie împotriva împotriva infrastructurii ucrainene civile de pe Dunăre, foarte aproape de România. Această escaladare, care a avut loc recent, prezintă un risc serios în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră. De asemenea, afectează tranzitul cerealelor din Ucraina în viitorul apropiat şi, implicit, securitatea alimentară la nivel global” – a scris şeful statului român pe Twitter.
Tot la București, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară este încă o dovadă a intenţiei Rusiei de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, ceea ce destabilizează grav securitatea alimentară mondială.