Sprijin românesc pentru Ucraina
România continuă să ajute Ucraina, reafirmându-și, încă o dată, solidaritatea cu țara vecină.
Leyla Cheamil, 18.07.2023, 11:59
Ca stat vecin, România continuă să sprijine Ucraina, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă împotriva acesteia. Aflat la lucrările summit-ului Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene de la Bruxelles, șeful statului român, Klaus Iohannis, a confirmat, luni, că România va începe, luna viitoare, antrenamentele pentru ca piloţii ucraineni să poată manevra avioane de vânătoare F-16. Bucureștiul se alătură astfel altor aliaţi din NATO, care au început, deja, acest tip de antrenament.
Potrivit președintelui, acest proces va fi unul de durată. Bucureștiul este interesat nu doar de momentul începerii antrenamentelor, ci şi de un rezultat bun în pregătirea piloţilor ucraineni, a mai precizat Klaus Iohannis: Este un proces care pentru noi este important şi este important să se menţină. Noi nu antrenăm piloţi din august până în septembrie, ci începem la sfârşitul acestei veri şi va fi un proiect care va ţine foarte mult. Interesul meu este să avem un proiect bine pregătit, solid, cu instructori foarte performanţi şi să avem, aici, un proiect de succes pentru Armata Românăˮ.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis a anunțat că jumătate din cerealele ucrainene s-au exportat prin România, iar acest proces va continua. El a făcut aceste precizări în condițiile în care Federaţia Rusă și-a anunţat ieșirea din Acordul privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră. Este regretabil că acea iniţiativă, pentru care trebuie să vedem că s-au implicat foarte mulţi politicieni din toată lumea, pare a nu avea un viitor strălucitˮ, a afirmat liderul de la București. Noi credem că este important şi bine să fim noi de partea Ucrainei şi să sprijinim aceste exporturi, vom face aceste lucruri şi în continuare, pentru a preveni apariţia unor sincopeˮ, a punctat şeful statului.
Acordul care garanta, de un an, acest export a expirat la miezul nopţii de luni spre marţi, termenul limită stabilit când a fost reînnoit ultima dată pentru două luni, în mai. Moscova a refuzat să prelungească acordul, semnat anul trecut, în iulie, cu Ucraina sub egida Naţiunilor Unite şi a Turciei, denunţând obstacolele în comerţul cu produse agricole ruseşti. Ultima navă care transporta cereale a fost inspectată, luni seara, la Istanbul.
Acordul a permis, în pofida războiului, exportul a milioane de tone de cereale şi produse agricole ucrainene, importante pentru asigurarea siguranței alimentare mondiale. O consecință a expirării acestui acord o reprezintă creșterea semnificativă a cotației grâului. Analiștii sunt de părere că expirarea acordului va obliga Ucraina să exporte recolta din 2023 pe rute alternative spre porturile fluviale şi graniţa Uniunii Europene, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate.