Parlamentul European susţine admiterea României în Spaţiul Schengen
Parlamentul European a adoptat, cu largă majoritate, o rezoluţie prin care cere Consiliului Uniunii Europene să aprobe aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Sorin Iordan, 13.07.2023, 11:44
România şi Bulgaria ar trebui să fie integrate în spaţiul Schengen până la sfârşitul acestui an, se arată într-o rezoluţie adoptată, miercuri, de Parlamentul European. Documentul, care a primit 526 de voturi pentru, 57 împotrivă şi 42 de abţineri,subliniază că România şi Bulgaria au îndeplinit deja cerinţele necesare pentru a fi admise în spaţiul Schengen şi că exercitarea dreptului de veto faţă de aderarea acestora alimentează sentimentul anti-european şi dăunează economiei. Eurodeputaţii regretă decizia Consiliului UE din 8 decembrie 2022 de a respinge statutul de membru fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare. Potrivit acestora, cetăţenii României şi Bulgariei sunt discriminaţi, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăţi birocratice şi costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparaţie cu omologii lor din spaţiul Schengen. De asemenea, textul solicită Comisiei Europene să estimeze pierderile financiare, câştigurile nerealizate şi daunele aduse mediului pe care România şi Bulgaria le-au suferit din iunie 2011 din cauza deciziei negative şi nejustificate adoptate în privinţa aderării lor la Schengen şi să analizeze posibilele mecanisme de compensare.
Într-un interviu pentru Radio România, europarlamentarul Victor Negrescu a făcut însă un apel la prudenţă în condiţiile în care, până la finalul anului, există trei reuniuni ale Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, unde se poate lua o decizie privind aderarea, iar Austria, care a blocat România în decembrie 2022, nu a dat încă niciun semn că şi-ar fi revizuit poziţia. Victor Negrescu: Dorinţa noastră este să se întâmple până la finalul anului, însă aş prefera să fim prudenţi, în loc să facem cum s-a întâmplat anul trecut, când am vorbit foarte mult despre aderare şi nu s-a întâmplat, mai degrabă anul acesta dorinţa noastră este să încercăm pe căile diplomatice existente să presăm, să încercăm să schimbăm opinia guvernului din Austria şi la finalul zilei să avem o decizie favorabilă. Însă momentan nu suntem acolo. Cred că anul acesta este chiar mai greu decât anul trecut, pentru că suntem tot mai aproape de alegerile pentru Parlamentul European şi alegerile din Austria, care par să fie influenţate de această temă a migraţiei, promovată insistent de cancelarul austriac.
Austria a blocat, în decembrie 2022, candidatura României la Schengen, invocând faptul că ţara noastră ar face parte din ruta balcanică a migraţiei ilegale. Acuzaţia a fost respinsă de administraţia de la Bucureşti şi demontată oficial de instituţiile europene, între care Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă – Frontex.
În prezent, din cele 27 de state membre ale UE, doar România, Bulgaria, Cipru şi Irlanda nu sunt cuprinse în Schengen în condiţiile în care acesta include şi state din afara Uniunii, precum Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.