Decizii la summitul NATO
Liderii NATO, reuniţi la Vilnius, au decis să simplifice aderarea Ucrainei la Alianţă şi să sporească sprijinul militar şi logistic acordat Kievului, însă momentul aderării şi condiţiile care vor trebui îndeplinite nu au fost stabilite încă.
Sorin Iordan, 12.07.2023, 12:15
NATO va înainta Ucrainei invitaţia de a se alătura Alianţei atunci când membrii săi vor fi de acord şi când vor fi îndeplinite criteriile de aderare, a declarat secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a summitului de la Vilnius. Declaraţia vine în contextul în care Moscova a avertizat că aderarea Ucrainei la NATO este foarte periculoasă pentru securitatea europeană, iar membrii Alianţei au calificat Rusia drept cea mai importantă şi directă ameninţare la securitatea aliaţilor şi la pacea şi stabilitatea zonei euroatlantice.
Jens Stoltenberg: Am reafirmat faptul că Ucraina va deveni membră a NATO şi am convenit să eliminăm cerinţa referitoare la planul de acţiune pentru aderarea Ucrainei la Alianţă. Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei, de la un proces în două etape la unul într-o singură etapă. De asemenea, am precizat că vom lansa o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO atunci când aliaţii vor fi de acord şi când vor fi îndeplinite condiţiile. Acesta este un pachet puternic pentru Ucraina şi o cale clară către aderarea ei la NATO.
Secretarul general a precizat că pachetul de acţiuni menite să aducă Ucraina mai aproape de NATO mai conţine două elemente. Pe de o parte, este vorba despre un nou program multianual de asistență pentru a permite tranziția de la standardele, instruirea și doctrinele din epoca sovietică la standardele NATO, pentru a ajuta la reconstruirea sectorului de securitate și apărare şi pentru a acoperi nevoi critice precum combustibil, echipamente de deminare și consumabile medicale. Pe de altă parte, este vorba despre formarea unui nou Consiliu NATO-Ucraina, care să aibă rol de forum pentru consultări de criză și luare a deciziilor şi în cadrul căruia reprezentanţii NATO şi ai Kievului se vor întâlni ca egali.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România aşteaptă cu mare interes momentul în care Ucraina va deveni ţară aliată şi a amintit că summitul din capitala Lituaniei are mize importante pentru ţara noastră. Potrivit acestuia, adoptarea planurilor de apărare regională constituie un element central care va permite un răspuns eficient al NATO la două ameninţări majore: Rusia şi terorismul.
Klaus Iohannis: România va obţine o consolidare a flancului estic. România va obţine plan regional pentru zona Mării Negre şi România va avea un plan foarte concret pentru brigada care este deja staţionată sub formă de grup de luptă, măsuri foarte importante. Şi cred că România va obţine încă mai mult, o atenţie sporită pentru zona Mării Negre, inclusiv pentru Moldova, care este foarte vulnerabilă, nemaivorbind de situaţia Ucrainei, pentru care suntem uniţi să o ajutăm şi aşteptăm cu mare interes momentul în care Ucraina să devină aliat.
De asemenea, preşedintele României a salutat acordul dintre Suedia şi Turcia şi a arătat că acesta marchează progrese mult aşteptate în ceea ce priveşte aderarea Suediei la NATO.