Parlamentarii, fără pensii speciale
Legislativul român a adoptat un proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Roxana Vasile, 27.06.2023, 11:59
Este ultima săptămână din actuala sesiune a Legislativului de la București, care și-a propus să nu intre în vacanță înainte de a finaliza unele dintre cele mai sensibile proiecte de lege – cel privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi cel de reformare a pensiilor de serviciu. S-a început cu eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, votată, luni, cu largă majoritate, într-o şedinţă comună a celor două Camere presărată cu citate din scriitori clasici, ironii, ţipete, fluierături şi sunete de clopoţel.
Votul are o semnificaţie aparte pentru întreaga clasă politică, spunea preşedintele liberalilor, Nicolae Ciucă. Iar preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, arăta că este un prim pas către reforma tuturor pensiilor speciale, jalon în PNRR: „Începem, astăzi, cu prima reformă serioasă a pensiilor, pensiile parlamentarilor, pe care nu le impozităm, nu le diminuăm, pur şi simplu le eliminăm. Le abrogăm şi pe cele care sunt în plată şi pe cele care ar fi putut să intre în plată, dacă nu era această lege. Pensiile speciale, cumulul pensiei cu salariul, restanţele din PNRR sunt priorităţi.„
Opoziţia a susţinut proiectul de lege, dar au existat voci care au avertizat că documentul ar putea fi declarat neconstituţional de Curtea Constituțională: Parlamentul a mai adoptat și acum doi ani eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor, însă foşti parlamentari au sesizat CCR, care a declarat-o neconstituţională. În plus, liderul USR, Cătălin Drulă, a amintit că: „Oricum, vorbim despre 700 de beneficiari de pensii speciale. Celelalte 210.000 de pensii speciale rămân în vigoare.” Căci, în România există câteva categorii ocupaționale a căror pensie nu se bazează exclusiv – ca în cazul tuturor celorlalți pensionari – pe contribuția către asigurările sociale de Stat de-a lungul activității lor profesionale. Ceea ce face că, majoritatea românilor asociază parlamentarii, magistrații, militarii, polițiștii, diplomații sau aviatorii cu membrii unor „caste privilegiate intangibile”.
Deocamdată, proiectul legislativ privind reforma întregului sistem de pensii speciale prevede, între altele, o creştere eşalonată a vârstei de pensionare, minimum 25 de ani vechime în specialitate pentru magistraţi pentru a beneficia de pensie de serviciu sau impozitarea cu 15% a sumelor care depăşesc nivelul salariului mediu net. Prevederile reprezintă amendamente depuse de parlamentarii Puterii după ultimele consultări cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a fi respectate angajamentele asumate prin PNRR şi pentru a nu se pierde din finanţarea aferentă. Formaţiunile din arcul guvernamental au salutat modificările aduse legii. În schimb, Opoziţia susţine că ele nu reformează cu adevărat pensiile speciale.