Festivalul ”Aici-Acolo” 2023
La București are loc a VI-a ediţie a Festivalului Aici-Acolo, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.
Eugen Cojocariu, 26.05.2023, 15:25
În perioada 25-28 mai 2023 are loc la București a VI-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni (tradițional sărbătorită în ultima duminică din luna mai—anul acesta pe 28 mai).
Festivalul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cuprinde o serie de evenimente organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.
Festivalul aduce împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, literatură, etc.
Evenimentul se bucură de sprijinul unor instituţii cum ar fi: Camera Deputaților, Patriarhia Română, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB), Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Universitatea Națională de Arte, Romanian Design Week (un proiect al The Institute), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale” și al unor artiști precum Damian Drăghici şi Mircea Florian.
Festivalul Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.
La Festival participă peste 300 de români din comunităţile istorice, dar şi din diaspora. Organizarea evenimentului este asigurată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Am discutat la deschidere cu Sandra Pralong, Consilier de Stat la Administraţia Prezidenţială.
Următorul interlocutor a fost Gheorghe Cârciu, Secretar de Stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Anca Boeriu, artistă vizuală, este curatoarea expoziţiei de artă plastică Dialog”, care propune un dialog între artiști români din ţară şi din diaspora.