Legile Educaţiei, adoptate de deputaţi
Legile Educaţiei au trecut de Camera Deputaţilor şi intră în dezbaterea senatorilor.
Ştefan Stoica, 11.05.2023, 11:59
Deputaţii români au votat pachetul de legi despre care iniţiatorul, ministerul Educaţiei, spune că va reforma din temelii sistemul de învăţământ. Legile vor ajunge, acum, în dezbaterea Senatului, care este for decizional în cazul lor. Cele două proiecte de lege vin cu modificări semnificative în învăţământul preuniversitar şi în cel academic. Aceste modificări sunt importante, pentru că ţintesc problemele cronice ale sistemului, enumerate de ministrul Educaţiei, Ligia Deca:
Prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, combaterea analfabetismului funcţional, implementarea unei educaţii centrate pe copil, pe elev, pe tânăr, asigurarea siguranţei în unităţile de învăţământ, o mai bună pregătire a cadrelor didactice şi sprijinul lor şi respectarea normelor de etică şi deontologie”.
Potrivit ministrului, investiţiile, prioritizarea zonelor defavorizate la alocările bugetare şi măsurile care vizează succesul pe întregul parcurs educaţional sunt piloni ai acestui pachet legislativ. Reprezentanţii formaţiunilor din coaliţia de guvernare PSD – PNL – UDMR au declarat că au votat pentru un cadru legislativ stabil în domeniul educaţiei, anticipând că rezultatele noilor măsuri se vor vedea în anii ce urmează. Opoziţia nu este de acord, considerând că legile nu răspund problemelor pe care le are sistemul de învăţământ şi reprezintă un eşec al proiectului prezidenţial „România educată”.
Legea care va guverna învăţământul preuniversitar aduce o serie de noutăţi: liceele pot opta pentru susţinerea unui examen suplimentar, pe lângă evaluarea naţională, în vederea ocupării a jumătate din locuri, religia devine disciplină opţională la bacalaureat, iar programul de rechizite pentru elevii din medii defavorizate este extins. Nu în ultimul rând, legea propune un plan naţional de combatere a violenţei în şcoli, care să cuprindă monitorizarea video a sălilor de clasă, cu acordul părinţilor şi sancţiuni graduale pentru cadrele didactice şi elevii care comit abateri disciplinare.
Sunt schimbări şi în privinţa învăţământului universitar. Astfel, rectorii în funcţie vor putea sta încă 10 ani la conducerea unversităţilor. Totodată, sunt prevăzute amenzi usturătoare pentru persoanele care cumpără sau vând lucrări ştiinţifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare, precum şi de finalizare a studiilor universitare de licenţă, masterat şi doctorat. Legea mai prevede că persoana aleasă într-o funcţie de demnitate publică poate beneficia de reducerea normei didactice, dar cu cel mult 50%.
Profesia de cadru didactic trebuie respectată, iar munca profesorilor apreciată, a subliniat ministrul Ligia Deca. Este ceea ce s-au simţit îndreptăţiţi să ceară, alături de o salarizare corectă şi decentă, cadrele didactice care au mărşăluit între Guvern şi Parlament, în chiar ziua adoptarii legilor Educaţiei.