Agricultorii în atenția Parlamentului European
Problemele create pe piaţa europeană de afluxul mare de cereale ieftine din Ucraina au fost dezbătute, miercuri, în Parlamentul European.
Corina Cristea, 11.05.2023, 11:31
De la începutul conflictului declanșat de Federația Rusă în țara vecină, aproximativ 17 milioane de tone de produse agricole majore au părăsit Ucraina pe şosele, pe calea ferată sau pe Dunăre, arată datele Ministerului Agriculturii de la Kiev. Din acestea, toată cantitatea de cereale, reprezentând aproximativ 38% din exporturile ucrainene, a ajuns în statele vecine din UE, în condiţiile în care graniţele Ucrainei cu Rusia şi Belarus au fost închise.
Pentru a ajuta Ucraina, după ce Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate. Obiectivul Bruxellesului a fost să dea posibilitatea fermierilor din Ucraina să-şi exporte cerealele şi seminţele oleaginoase către pieţele lor tradiţionale din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia – şi a ajuta la atenuarea crizei alimentare globale – dar o cantitate mare de cereale a rămas în Europa de Est și a creat disfuncționalități.
La dezbaterile de miercuri, din Parlamentul European, legate de problemele create pe piaţa europeană de afluxul mare de cereale ieftine din Ucraina, europarlamentarii au cerut măsuri mai susţinute pentru agricultorii din Europa de Est, care au de suferit de pe urma importurilor de produse agricole ucrainene.
Cele cinci state, România, Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria, au traversat o situaţie de urgenţă şi a fost nevoie de solidaritate europeană pentru protecţia lor, a subliniat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, care a recunoscut contribuţia Bucureștiului la asigurarea coridoarelor de solidaritate pentru grânele din ţara vecină și a transmis mulţumiri:
“România, sincere mulţumiri României, pentru că acolo povara a fost cea mai mare pentru această ţară. 9 milioane de tone de cereale trimise. Iată, 6,5 au plecat din România. 2,5 au rămas.”
Uniunea Europeană spune, acum, că cerealele ucrainiene doar vor traversa aceste ţări şi se încearcă monitorizarea transporturilor, pentru a preveni ca ele să rămână şi să le perturbe pieţele. Europarlamentarul român Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură, a cerut Comisiei să facă mai mult pentru a se asigura că cerealele ajung chiar în statele terţe.
Tot din România, europarlamentarul Daniel Buda, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură, a insistat şi el ca aceste cereale să fie gestionate direct de Comisia Europeană, iar europarlamentarul Carmen Avram s-a pronunțat pentru prelungirea interdicţiei de import în statele membre afectate. Carmen Avram a amintit şi că România este într-o situaţie specială, cu legături rutiere, fluviare şi maritime cu Ucraina, iar portul românesc Constanţa, la Marea Neagră, este copleşit.