Bani europeni pentru spitalele românești
Executivul român a aprobat calendarul procedurilor pentru semnarea, până la sfârşitul anului, a contractelor de finanţare pentru 27 de spitale.
Daniela Budu, 05.05.2023, 11:59
Guvernul de la București a aprobat, joi, calendarul procedurilor de semnare, până la finalul anului, a contractelor de finanţare pentru mai multe spitale din România. Domeniul sănătăţii este unul care reprezintă maximum de interes şi preocupă pe toţi cetăţenii şi căruia trebuie să-i acordăm atenţia cuvenită şi angajamentul nostru responsabil pentru a face ceea ce am anunţat până în acest moment – a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, programul are în vedere construcţia şi dotarea a 7 noi spitale judeţene şi 20 de spitale publice municipale sau orăşeneşti, care fie vor fi nou construite, fie reabilitate şi dotate.
Dan Cărbunaru: Suma totală care va finanţa acest program este de aproape 2 miliarde de euro şi va fi asigurată din fonduri europene prin programul Sănătate, dar şi prin Banca Europeană de Investiţii. Calendarul este destul de strâns şi implică publicarea ghidurilor până la data de 15 mai şi lansarea apelurilor până la 10 iulie, astfel încât toate contractele de finanţare să poată fi semnate până la finalul anului.
Potrivit ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, termenele fixate deschid perspectiva pentru accesarea fondurilor din Programul Operaţional de Sănătate. Acesta a fost aprobat la sfârșitul lunii noiembrie de Comisia Europeană și este un program multifond ce dispune de o alocare totală de 5,8 miliarde de euro.Este pentru prima dată când România beneficiază de un Program de Sănătate care să susțină investiții masive în infrastructura spitalicească, în servicii medicale de calitate și în pregătirea personalului medical – declara Marcel Boloș după aprobarea proiectului de către executivul comunitar. Cu acest buget va fi reconstruit, mai spunea ministrul, sistemul medical din România, astfel încât românii să beneficieze de condiții, servicii și personal de nivelul țărilor europene cu sisteme publice de sănătate performante.
Mai trebuie menționat că investiţiile, de la proiectare până la construcţia şi dotarea unităţilor spitaliceşti, trebuie să fie gata până în iunie 2026. De altfel, o analiză recentă realizată de experți ai Băncii Mondiale atenționa că există un risc critic ca România să piardă trei mari proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență, din cauza întârzierilor diferitelor stadii ale proiectelor (studii, lansarea licitațiilor, începerea lucrărilor). Printre acestea se afla și finanțarea celor 27 de spitale. Opoziția din România și experți din domeniu au acuzat în numeroase rânduri întârzierea aprobării listei spitatelor incluse în program, care a trecut, în cele din urmă, de guvernul de la București, în luna februarie.