Programul „Casa verde fotovoltaice”
Instalatorii sistemelor de panouri fotovoltaice se pot înscrie, din 2 mai, în programul finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu.
Roxana Vasile, 02.05.2023, 11:30
Începe etapa 2023 a programului Casa verde fotovoltaice. Mai precis, din 2 mai, în program se pot înscrie firmele şi instalatorii care montează astfel de sisteme alternative de energie verde. Ulterior, ar urma să înceapă procedurile pentru persoanele fizice sau juridice care vor să beneficieze de cei 20 de mii de lei de la Stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, estimează că fondurile deja alocate ar putea fi dublate, situaţie în care aproape 150.000 de gospodării ar urma să aibă panouri fotovoltaice până la sfârşitul anului. Aceasta, dacă vor fi suficienţi instalatori care să se înscrie în program.
Tánczos Barna: „Se înscriu firmele care instalează panourile fotovoltaice. În principiu, pe 15 mai deschidem sesiunea de depunere a cererilor de finanţare pentru prima euroregiune. Am împărţit primirea cererilor de finanţare pe perioade distincte, în funcţie de euroregiuni, pentru a scădea presiunea pe sistemul informatic şi, dacă reuşim să obţinem şi acordul Comisiei Europene, împreună cu dl. Boloş (n.red. ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene), putem să mai dublăm, anul acesta, bugetul alocat acestui program şi să ajungem la 150.000 de sisteme instalate în 2023.„
Pentru a se putea înscrie, cei care vor să obțină finanţare în această nouă etapă a programului Casa verde fotovoltaice trebuie să facă dovada că locuinţa este întabulată, că nu au datorii la bugetele locale şi de Stat, dar și – ca o noutate – că adresa din cartea de identitate corespunde cu cea a locului unde se face instalarea. Pentru rezervarea subvenţiei de la Stat, anul acesta doritorii se vor înscrie singuri (nu prin intermediul firmelor instalatoare) în aplicaţia informatică a Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Prin instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, ei își vor putea acoperi necesarul de consum, dar şi să livreze surplusul în reţeaua naţională. Beneficiarii obţin o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW. Bugetul total alocat este de 2 miliarde de lei, bani necesari pentru 100.000 de beneficiari.
Că apelează la ajutorul Statului sau decid să își instaleze integral din buget propriu sisteme alternative de energie verde, românii par tot mai interesați să devină independenți energetic. Mai ales după creșterea prețurilor la curent electric și gaze naturale, cererea de panouri solare a explodat.