Vizita președintelui României în Brazilia
Aflat în turneu în America Latină, preşedintele roman Klaus Iohannis a abordat, în discuţiile avute cu omologul său brazilian, Lula da Silva, evoluţiile regionale şi globale.
Mihai Pelin, 19.04.2023, 11:59
Aflat într-un turneu în America de Sud, preşedintele român, Klaus Iohannis, a fost primit, luni, de omologul său brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva. Vizita în Brazilia, principalul partener comercial al României în America Latină, este prima la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani.
Șeful statului român i-a prezentat omologului său consecinţele războiului din Ucraina pe multiple planuri, de la criza refugiaţilor până la cea alimentară sau energetică. Klaus Iohannis a abordat evoluţiile regionale şi globale şi a prezentat viziunea României cu privire la situaţia de securitate de la graniţa României şi la războiul de agresiune declanşat de Rusia.
Klaus Iohannis: “Mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră dintre statele UE şi ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii noştri: oricât ar încerca Moscova să-şi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor care a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei şi a încercat să-i anuleze independenţa, încălcând inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecinţa directă a acţiunii Rusiei, contrară dreptului internaţional. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea şi pentru a câştiga acest război de eliberare a ţării. România va continua neabătută să sprijine Ucraina, iar orice sprijin pentru securitatea Ucrainei este, de fapt, sprijin pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi.”
La rândul său, preşedintele Lula da Silva a afirmat că, pe lângă relaţiile politice şi comerciale pe care ţara sa le are cu România, sunt importante şi relaţiile umane, pentru că în Brazilia trăiesc mai mult de 40.000 de cetăţeni de origine română. Preşedintele Braziliei a vorbit şi despre războiul din Ucraina:
“În timp ce guvernul meu condamnă violarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, suntem în favoarea unei soluţii politice negociate pentru conflict. Am vorbit despre preocuparea noastră cu privire la efectele războiului, care extrapolează continentul european. Am reiterat preocuparea mea asupra consecinţelor globale ale conflictului, mai ales în materie de securitate alimentară, economică şi energetică. Trebuie să creăm urgent un grup de ţări care să se aşeze la masă şi care să discute cu Rusia pentru a se ajunge la o soluţie de pace.”
Cei doi lideri au semnat o declaraţie comună privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale în mai multe domenii. Ei au stabilit modalităţi de aprofundare a cooperării existente, dar şi de extindere către noi domenii, precum cercetarea în agricultură, digitalizare, schimbări climatice, educaţie şi cultură.