Proteste ale fermierilor
România ar putea obţine, în plus, circa 15 milioane de euro pentru agricultorii afectaţi de importurile de cereale ieftine din Ucraina.
Roxana Vasile, 31.03.2023, 11:59
Derizoriu – astfel cataloga, de curând, ministrul Agriculturii de la București, Petre Daea, ajutorul primit de România din partea Comisiei Europene, menit să compenseze pierderile suferite de fermierii autohtoni ca urmare a afluxului masiv de cereale ieftine din Ucraina. Comisia a decis să deblocheze, din rezerva de criză, circa 56 de milioane de euro pentru compensarea pierderilor economice şi limitarea dezechilibrelor pe pieţele din Polonia, România şi Bulgaria.
Aproape 30 de milioane de euro revin Poloniei, peste 16 milioane – Bulgariei, iar României – 10 milioane de euro, extrem de puțin raportat la pierderile suferite. Însuși președintele țării, Klaus Iohannis, prezent la Bruxelles cu prilejul recentului Consiliu European, a cerut Executivului comunitar o re-evaluare a ajutorului. Comisia trebuie să ţină cont că România a făcut sacrificii pentru a înlesni exportul de cereale ucrainene – declara, atunci, Klaus Iohannis, care considera „foarte ciudat ca, în Comisia Europeană, pe aceste speţe, să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate contabiliceşte.” – conchidea președintele.
Doar câteva zile mai târziu, săptămâna aceasta, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că ajutorului inițial de 10 milioane de euro i se va adăuga un altul, printr-un nou mecanism de sprijin. Potrivit corespondentului Radio România la Bruxelles, care citează surse oficiale, 75 de milioane euro vor fi distribuite către Polonia, România şi Bulgaria, dar și Ungaria şi Slovacia. Negocierile pentru împărţirea acestei sume vor începe curând, aşa că cele cinci state trebuie să ofere cât mai multe date şi argumente pentru a atrage cât mai mulţi bani. La o primă vedere, România ar mai putea obţine între 15 şi 20 de milioane de euro. În felul acesta, suma totală a celor două tranşe ar putea fi de 25 – 30 de milioane de euro.
Între timp, pentru a menține presiunea asupra decidenților naționali și europeni, fermierii protestează. Zilele acestea, traficul de marfă prin mai multe puncte de trecere a frontierei româno-bulgare a fost foarte aglomerat, șoferii de camioane aşteptând ore întregi pentru formalităţi uzuale. Motivul : protestele fermierilor bulgari, nemulţumiţi că pe piaţa bulgărească au ajuns foarte multe produse agricole ieftine din Ucraina, fără taxe vamale.
Unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, aceasta şi-a văzut porturile la Marea Neagră blocate după invazia rusă, fiind nevoită să găsească rute alternative de transport. Doar că mari cantităţi de cereale, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au rămas în ţări central-europene, lovind în preţurile şi vânzările agricultorilor locali. Comisia Europeană, hotărâtă să ajute Ucraina până la capăt, trebuie să găsească soluții pentru proprii fermieri. Pe 7 aprilie se anunță un protest comun al agricultorilor din toate ţările afectate.