Raport NATO pe 2022
Raportul NATO pe 2022 arată că statele membre continuă să-şi crească finanţarea pentru sectorul militar, mai ales acum, în contextul amenințărilor de securitate.
Daniela Budu, 22.03.2023, 11:44
Rusia şi terorismul sunt cele mai mari ameninţări la adresa securităţii globale, se arată în raportul NATO pentru 2022, prezentat marți de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Acesta a menţionat şi China, care continuă să conteste interesele, securitatea şi valorile aliaţilor. În context, și-a exprimat preocuparea față de posibilitatea ca Beijingul să înceapă să îi ofere ajutor militar Rusiei. Liderul NATO le-a cerut statelor membre ca, în contextul provocărilor de securitate, să majoreze bugetele apărării la peste 2% din PIB. De altfel, multe din statele membre s-au angajat să investească acest procent pentru cheltuielile militare, dar pragul a fost depăşit până acum doar de şapte dintre aliaţi, adică de puțin mai mult de un sfert dintre ei. La acest capitol, România a reuşit să urce până la 1,75% din PIB, situându-se totuşi în jumătatea superioară a clasamentului, pe locul 11. Raportul mai arată că cel mai mare buget acordat de statele membre pentru apărare, raportat la PIB-ul naţional, îl are Grecia – cu peste 3,5 procente, urmată de Statele Unite. De altfel, mai mult de jumătate din bugetul NATO a fost dat de SUA, care au asigurat anul trecut 70% din cheltuielile Alianţei.
Potrivit datelor oficiale, 2022 a fost cel de-al optulea an consecutiv în care statele membre au crescut bugetele pentru apărare, cu un plus de 350 de miliarde de dolari faţă de 2014. Odată cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, intenţia aliaților este de a majora aceste cheltuieli. Jens Stoltenberg : Mulţi dintre aliaţi au anunţat creşterea bugetelor pentru apărare după invazia Rusiei. Aceste angajamente trebuie să se transforme în contracte de achiziţii, pentru că apărarea susţine tot ceea ce facem, toată prosperitatea şi modul nostru de a fi. Ultimele noastre sondaje arată că 82% din populaţia ţărilor aliate crede că America de Nord şi Europa trebuie să colaboreze pentru a menţine securitatea. 61% dintre oameni cred că a fi membru NATO reduce riscul unui atac armat. NATO a făcut posibilă o pace de 75 de ani, atât în America de Nord, cât şi în Europa. Însă, astăzi trăim într-o lume cu cele mai mari pericole de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
În prezentarea raportului, Jens Stoltenberg mai spune că atacul Rusiei asupra Ucrainei a ascuns, de fapt, intenţia preşedintelui Vladimir Putin de a slăbi unitatea NATO şi a Uniunii Europene. O greşeală strategică, consideră șeful Alianței, pentru că a subestimat puterea Ucrainei şi unitatea aliaţilor din cele două organizații. Drept consecinţă, NATO are acum o prezenţă militară mai bună în zonă, spune Jens Stoltenberg, iar Alianţa se pregătește să primească doi membri noi – Finlanda şi Suedia. Doar prin aderarea Finlandei, spre exemplu, NATO îşi dublează frontiera directă cu Rusia. Mai trebuie menționat că dincolo de latura militară, Alianța desfăşoară în prezent acţiuni pentru securizarea infrastructurii critice, precum şi măsuri de răspuns la adresa ameninţărilor hibride în contextul avansului tehnologic şi al digitalizării.