Situație tensionată la Chișinău
Autorităţile de la Chişinău au anunţat că au destructurat o reţea coordonată de la Moscova care urmărea urmărea să destabilizeze situaţia din Republica Moldova.
Corina Cristea, 13.03.2023, 11:40
Aflată anterior în sfera de influenţă a Moscovei, Republica Moldova este condusă în prezent de autorităţi ferm orientate spre integrarea europeană. Împotriva acestora se îndreaptă de luni bune acțiuni de protest în cadrul cărora sunt invocate aspecte sociale, precum sărăcia sau creșterea prețurilor. Acțiunile nu au însă un caracter masiv, iar investigațiile au arătat, spun autoritățile, că protestatarii nu participă din convingeri, ci contra cost. Iar suspectat că plătește participanții este partidul controversatului oligarh pro-rus Ilan Șor, Condamnat în 2017 la 7 ani şi jumătate de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, acesta se ascunde în Israel.
Încă din toamna lui 2022, mai multe astfel de mitinguri au fost organizate, iar cel mai recent a avut loc chiar duminică. Zi în care autorităţile de la Chişinău au anunţat că au destructurat o reţea coordonată de la Moscova care urmărea să destabilizeze situaţia din Republica Moldova. Este vorba de o reţea de 10 grupuri a câte cinci până la 10 persoane care ar fi trebuit să creeze haos la acţiunile de protest care au avut loc şi sâmbătă la Chişinău. Grupurile erau coordonate de către un reprezentant al unor servicii speciale din Federaţia Rusă și primeau instrucţiuni pentru destabilizarea ordinii publice prin persoane cu dublă cetăţenie, rusă şi moldovenească, venite în acest scop de la Moscova.
Șeful Comisariatului General de Poliţie din republică, Viorel Cernăuţeanu, a prezentat mai multe înregistrări video şi audio, dar şi fragmente de corespondenţă menite să demonstreze implicarea unor persoane din Rusia în pregătirea dezordinilor în masă la Chişinău. 25 de persoane suspecte au fost interogate, iar şapte au fost reţinute. Viorel Cernăuţeanu a mai spus că există legătură directă între coordonatorul de la Moscova şi compania militară privată rusă Wagner, dar şi între reţeaua pe care au destructurat-o poliţiştii şi organizatorii protestelor de la Chişinău. Cu doar o zi înaintea protestelor de dumincă, Procuratura anticorupţie de la Chişinău a anunţat că, în urma percheziţiilor efectuate la reprezentanţi ai Partidului Şor, a confiscat peste 2,5 milioane de lei moldoveneşti, echivalentul a aproape 230.000 euro, bani cu care ar fi urmat să fie plătiți participanţii la proteste.
Percheziţiile au avut loc în mai multe localităţi, concomitent, la persoane suspectate că ar fi pregătit dezordine în masă pentru destabilizarea situaţiei politice din Republica Moldova şi instaurarea la Chişinău a unei guvernări loiale Moscovei. De asemenea, în cadrul percheziţiilor au fost depistate cătuşe, substanţe cu miros specific de marijuana, dispozitive de comunicare şi stocare a informaţiei. Persoanele cercetate sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 23 şi 50 de ani, anterior judecaţi. Unii dintre aceştia recent au revenit din Turcia, unde, potrivit serviciilor secrete moldoveneşti, au fost instruiți cum să opună rezistenţă forţelor de ordine, să folosească articole pirotehnice şi arme în timpul protestelor. Percheziţiile au avut loc şi în contextul în care Washingtonul acuzase Moscova că încearcă să destabilizeze Republica Moldova cu scopul instalării probabil a unei administraţii mai prietenoase Federaţiei Ruse.