20 de ani de la înființarea Forțelor pentru Operațiuni Speciale
Împlinirea a 20 de ani de existență a Forţele pentru Operaţii Speciale a fost marcată printr-o ceremonie impresionantă, în prezența premierului și a altor oficialități.
Corina Cristea, 03.03.2023, 11:59
Ziua de 1 martie 2003 reprezintă un moment de referinţă în istoria Armatei României, marcând înfiinţarea, la Târgu Mureş, a Batalionului 1 Forţe Speciale, prima structură de operaţii speciale din ţară. Anul acesta, împlinirea a 20 de ani de existență a Forţele pentru Operaţii Speciale a fost marcată printr-o ceremonie impresionantă, la care au participat peste 400 de militari şi peste 30 de mijloace tehnice, inclusiv avioane şi elicoptere militare.
În cadrul ceremoniei, la care au participat premierul, preşedintele Camerei Deputaţilor şi miniştrii de Interne şi al Apărării Naţionale, un moment special l-a constituit paraşutarea drapelelor României, NATO şi al Forţelor pentru Operaţii Speciale. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a subliniat rolul pe care îl au Forţele Speciale în garantarea securităţii naţionale, subliniind că România a reuşit să îşi construiască structuri speciale la nivelul tuturor categoriilor de forţe, acestea fiind încadrate cu militari de elită profesionişti, cu aptitudini dezvoltate de luptători capabili să facă faţă oricărei situaţii deosebite, pentru că îşi bazează forţa de intervenţie în teatru pe surpriză, viteză de acţiune, ingeniozitate, mobilitate, flexibilitate, înţelegerea mediului de acţiune din punct de vedere cultural, lingvistic.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a scos în evidenţă importanţa acestor unităţi de elită, în special în contextul războiului din Ucraina.Ştiu că în forţele noastre de Operaţii Speciale sunt militari de elită, profesionişti cu aptitudini dezvoltate de luptători şi de lideri, majoritatea fiind simultan paraşutişti, scafandri şi alpinişti, capabili să facă faţă oricărei situaţii deosebite, a declarat Marcel Ciolacu. Sunt mândru că România dispune astăzi de unităţi moderne, gata să răspundă rapid şi decisiv la situaţii de criză şi să asigure protecţia cetăţenilor şi a intereselor naţionale. Spun asta mai ales ţinând cont de ceea ce se întâmplă chiar la graniţele noastre.
Această structură a Armatei Române înseamnă putere, determinare şi misiuni complexe, a apreciat și ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, amintind că în cei 20 de ani de existenţă, Forţele pentru Operaţii Speciale au plătit şi un dureros tribut de sânge – șase militari de elită şi-au sacrificat viaţa în misiunile din Afganistan, iar alţii au căzut în ţară în timpul unor activităţi de instruire. De asemenea,19 militari ai acestei structuri au fost răniţi în teatrele de operaţii.
“Sunteţi o componentă matură a Armatei României, eficientă, cu capacitate mare de reacţie la nivel strategic, interoperabilă şi cu puternice conexiuni cu structuri similare aliate şi partenere”, a subliniat în mesajul adresat militarilor Forţelor româneşti pentru Operaţii Speciale și şeful Apărării, generalul Daniel Petrescu. Discreţi, modeşti şi extrem de eficienţi, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale îşi servesc cu mândrie şi profesionalism ţara, acolo şi atunci când aceasta le-o cere, precizează un comunicat al Ministerului Apărării.