Românii sprijină Ucraina
Invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu un an, reprezintă un punct de cotitură pentru istoria Europei și a fost considerată cea mai mare conflagrație de pe continent după al Doilea Război Mondial.
Mihai Pelin, 24.02.2023, 11:44
După ce, în 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea, pe 24 februarie 2022 a invadat Ucraina. Primul pas pe care statele occidentale l-au făcut în faţa războiului a fost să-şi deschidă frontierele pentru milioanele de refugiaţi. Al doilea pas al Europei a fost să condamne agresiunea Rusiei şi să trimită ajutoare sub toate formele posibile. Comunitatea europeană avea să impună Moscovei pachete de sancţiuni, care să slăbească economia rusească, iar odată cu ea maşinăria de război şi propaganda de la Kremlin. Statele UE şi NATO au făcut front comun în a sprijini Ucraina, care a reuşit să reziste în acest an şi datorită sprijinului occidental, inclusiv militar. SUA, Marea Britanie, state membre UE şi NATO au livrat în ultimul an echipamente şi muniţii în valoare de zeci de miliarde de euro. La scurt timp după declanşarea ostilităţilor pe frontul din Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică a activat, pentru prima dată în istoria sa, elemente ale Forţei de Răspuns a NATO, dislocând forţe şi tehnică de luptă pe teritoriul ţărilor aliate de pe flancul estic, inclusiv în România.
La reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9) de la Varșovia care avut loc miercuri, preşedintele român Klaus Iohannis a punctat că unitatea şi solidaritatea aliate pentru Ucraina sunt absolut esenţiale şi au reprezentat ‘arma secretă’ a ţărilor NATO. El a reafirmat sprijinul multidimensional al Bucureștiului pentru această ţară. Ca stat membru al UE și al NATO cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, România, a acționat cu toată responsabilitatea în sprijinul acesteia și al cetățenilor ucraineni. Încă din primele zile de la declanșarea crizei din statul vecin, cea mai gravă din Europa ultimelor decenii, România i-a acordat asistenţă umanitară, sprijin politic, diplomatic şi economic. A furnizat adăpost şi ajutor pentru mai mult de 3,5 milioane de refugiaţi ucraineni şi s-a implicat în facilitarea tranzitului dinspre Ucraina spre pieţele internaționale a circa 12 milioane de tone de cereale. Guvernul României a răspuns constant solicitărilor Kievului și a oferit, printre altele, combustibil, medicamente, alimente și ambulanțe. Prin hub-ul internațional umanitar operaționalizat la Suceava în martie 2022, la granița cu Ucraina, România a facilitat peste 50 de transporturi umanitare din state precum Italia, Franța, Bulgaria, Austria, Slovenia, Cipru, Grecia, Germania sau Republica Macedonia de Nord. În iulie 2022
Executivul român a lansat Planul Național de Măsuri de Integrare a refugiaților ucraineni în România. Pe plan diploamtic, Bucureștiul a condamnat ferm agresiunea Moscovei împotriva Kievului, contribuind la izolarea internațională a Rusiei, prin susținerea rezoluțiilor promovate în Consiliul de Securitate și în Adunarea Generală ONU. Totodată, dialogul bilateral și cooperarea între România și Ucraina s-au intensificat.