Mai puține viroze respiratorii
Numărul cazurilor de infecţii respiratorii a început să scadă în România, dar continuă să fie ridicat comparativ cu anii anteriori.
Daniela Budu, 27.01.2023, 11:33
După două sezoane gripale atipice, din cauza restricțiilor în vigoare în timpul pandemiei, România se confruntă în acest an cu un sezon gripal agresiv, caracterizat prin multe viroze respiratorii grave, în special în rândul copiilor și al persoanelor din categoriile de risc. Vârful sezonului gripal actual a fost în prima parte a acestei luni, iar potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, numărul virozelor respiratorii a început deja să scadă. Săptămâna trecută au fost 103 mii de viroze, ceea ce înseamnă cu un sfert mai puţine decât în precedenta. În comparație cu media săptămânală a îmbolnăvirilor din anii 2015-2020, cifra este încă ridicată, cu 21% mai mare. INSP precizează că, din numărul total de îmbolnăviri,aproape cinci mii au fost cazuri de gripă, cele mai multe în Bucureşti, Iaşi (est), Cluj (nord-vest) şi Timiş (vest). Statistica mai arată că de la începutul sezonului, 36 de persoane au decedat din cauza gripei, iar aproape 1,5 milioane de oameni s-au vaccinat antigripal. Medicii spun că cifra nu este suficientă, iar pentru o acoperire vaccinală care să controleze o epidemie de gripă ar trebui să fie imunizate peste 3,5 milioane de persoane din categoriile de risc. Pentru a veni în sprijinul populației, autoritățile promit pentru următorul an compensarea vaccinurilor, atât antigripale, cât şi a celor recomandate pe toată perioada vieţii, mai ales pentru persoanele cu boli cronice.
La o dezbatere organizată la Bucureşti, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, și-a exprimat speranța ca anul viitor să existe o altă abordare a vaccinării antigripale, care să ducă la protejarea unui număr cât mai mare de persoane. Până atunci, însă, anunță el,vaccinurile antigripale achiziţionate în acest sezon de Ministerul Sănătăţii au fost administrate aproape în totalitate. Alexandru Rafila: În farmacii mai există încă vaccin gripal. Sigur, asta depinde foarte mult de producători şi de distribuitori. Noi practic am terminat administrarea întregii cantităţi achiziţionate de Ministerul Sănătăţii. Există mici cantităţi rămase la unele cabinete de medicină de familie, dar, practic, cele 1,5 milioane de doze au fost utilizate. Se mai poate face vaccinare, dar nu pentru mult timp, încă una-două săptămâni. Ulterior probabil că vom intra pe un trend descendent, încât să trecem cu bine peste acest sezon gripal, care în acest an, faţă de anii precedenţi, a venit mult mai repede.
La rândul său, preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru, consideră că nu este suficient ca vaccinurile să fie compensate, ci este necesară şi acceptarea acestei metode de prevenţie de către populaţie. Nelu Tătaru: Vizavi de vaccinare, cred că compensarea este doar o componentă. Acceptarea vaccinării este cea mai importantă, iar aici cred că şi Ministerului Sănătăţii şi corpului medical ne revine o sarcină destul de dificilă: de a reîncepe să convingem populaţia care este rolul vaccinării.
În acelaşi timp, autoritățile consideră că trebuie să se lucreze cât mai mult la dezvoltarea asistenţei medicale prespitaliceşti, pentru că oamenii au nevoie de servicii medicale uşor accesibile.