Nivel record de angajaţi în România
Numărul salariaţilor din România este cel mai mare din ultimul deceniu.
Bogdan Matei, 17.01.2023, 11:44
România pare să fi ajuns în situaţia fericită în care evoluţia economică e decuplată de factorul politic. În 16 ani de la admiterea în Uniunea Europeană, ţara a avut nu mai puţin de 11 prim-miniştri şi mai toţi au avut ambiţia de a inova în materie de politici economice şi sociale. Instabilitatea guvernamentală, incoerenţa legislativă şi lipsa de inspiraţie care au însoţit aceste politici au bulversat, nu de puţine ori, piaţa muncii. Aceasta pare, în sfârşit, să se fi stabilizat, iar în România există, astăzi, aproape 6,7 milioane de contracte de muncă înregistrate în registrul general de evidenţă a salariaţilor (REVISAL), nivel record în ultimii 10 ani şi cu 16% mai multe decât anul trecut. La o populaţie diminuată, de 19 milioane de locuitori – potrivit datelor preliminare ale celui mai recent recensământ – numărul salariaţilor este, de asemenea, cel mai mare din ultimul deceniu, aproape 5,8 milioane, potrivit unui anunţ făcut de ministrul Muncii în guvernul PSD-PNL-UDMR, social-democratul Marius Budăi, pe pagina sa de Facebook. Cei mai mulţi angajaţi, peste 1 milion pe domeniu, sunt în industria prelucrătoare şi în comerţ, urmate de construcţii, transport şi depozitare, cu câte aproximativ jumătate de milion fiecare.
Potrivit ministrului Muncii, în REVISAL nu apar unele categorii de lucrători, care sunt, însă, evidenţiate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Este cazul funcţionarilor publici, militarilor sau personalului din justiţie. Statul rămâne, de altfel, cel mai important angajator din România. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, la sfârşitul anului trecut, de 1.280.000, iar circa 64% dintre acestea erau în administraţia publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Peste 600 de mii lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat. Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra la ministerul Educaţiei, aproape 300 de mii, ministerul de Interne – peste 125 de mii, şi ministerul Apărării Naţionale – aproape 75 de mii. Ministerul Sănătăţii are peste 18 mii de angajaţi. În administraţia publică locală lucrau, în noiembrie 2022, peste 460 de mii de persoane.
Anul 2022, conchide presa de specialitate de la Bucureşti, a fost unul foarte intens pentru angajaţii şi angajatorii de pe piaţa românească a muncii. Recrutarea a explodat, depăşind nivelul din anul 2019, de dinaintea pandemiei de COVID-19, care a afectat numeroase domenii economice. Experţii în resurse umane spun că, anul acesta, lupta firmelor pentru angajaţi va rămâne intensă. În planurile pentru 2023, angajatorii sunt precauţi cu privire la noi recrutări sau la majorarea salariilor, dar un lucru este cert: trebuie să-şi ţină oamenii aproape, să le ofere echilibru şi un scop al muncii – mai afirmă specialiştii.